Luka jahitan selepas bersalin

Hi mom , nak Tanya selalu nya Luka jahitan selepas bersalin pulih berapa lama ya ? Saya dah sebulan tapi jahitan kat bawah tak ok lagi .#seriusnanya #firstmom #pleasehelp

2 Balas

hi mommy. macam mana tau tak okay? masa check dengan nurse ye? luka dah kering / masih basah? atau sebab benang tak tercabut lagi? kebiasaannya luka jahitan ni ambil masa 2-4 minggu untuk pulih bergantung tahap luka tu.

11mo ago

masa check dengan nurse .nurse cakap bawah tu lembab & jahitan ada yang tetas .tapi tu masa 2 minggu la check .sekarang dah 1 bulan tak check lagi takut nak tengok kesan jahit .tapi benang takde lagi nampak tertanggal tu rasa mungkin xok lagi tempat jahit tu .

kalau jaga baik²,tak sampai 2 minggu dah bercantum benang tu. kalau sy,setiap kali kencing dan tukar pad,mesti cebok guna larutan air garam. berkilo-kilo juga la garam habis sy guna masa awal² bersalin

11mo ago

oh yeke ok tq nanti nak try basuh dengan air garam tq ya