Luka jhitan episiotomi

Berapa lama ibu2 ambik masa untuk sembuh luka jahitan, sy dah nak masuk 30hari, tp benang still ada lagi. Blh tak ibu2 share pengalaman ibu? Tips untuk luks cepat sembuh?

13 Balas

Saya pon luka jahitan bersalin terbuka jgk 😅 harini hari ke 22 bersalin, masa kat hospital misi xda bg tahu pon cara jaga luka, mcm kena cuci kena keringkan semua tu, lg pon saya bersalin anak sulung, mana la ada pengalaman lg 😅 lagi satu bz dgn baby kuning tinggi smpai kena masuk wad balik, esoknya, hari ke 7 misi check luka ada terbuka sikit, hari ke 14 dr check dr ckp terbuka terus and kena jahit balik 😂 dr suruh ke hospital yg saya bersalin tu untuk jahit balik, tapi saya ke klinik swasta je jahit balik, tapi sakit tu Allah ja tahu 😅 tapi demi anak saya sanggup je ☺️ dh balik rumah jiran blkg rumah bekas pekerja klinik pakar kulit, akak tu yg bantu saya cuci luka tolong letakan ubat semua, harini hari ke 8 saya jahit kali ke 2, Alhamdulillah hari2 jaga keringkan luka betul2 sapu krim kulit untuk cantum kan cpt, beli kat farmasi je, jenama Duo Derm, luka saya dh cantum elok kering dh ☺️ ni saya share pengalaman saya 🥰

6mo ago

Boleh je cuci mcm tu, tapi sis jgn pakai tisu, sis pakai gauze beli dekat farmasi, and nknpegang gauze jgn direct tgn kita, pakai glove, bkn apa taknak bg jangkitan kuman, sbb gauze dan glove memang untuk medical, lebih terjamin sis, luka pon cpt sembuh ☺️