baby 7bulan

Bby sye umur 6bulan makan nestum. Makan nestum ni seeloknya smpai umur berapa ya? Dh 7bulan mana bgus bg nestum or lain2?

9 Balas

Biasanya nurse doc x galakkan utk kita bg anak mkn nestum awal2 ni..mknn ptama anak yg di suggest buat pmulaan adalah bubur kosong dulu..then next br kita tmbhkan la sayuran..ikan atau daging..ayam cmtu..n utk snack time bole bg buah pisang cmtu..stgh tu klu anak sembelit mkn mknn yg mgkin x sesuai dgn dia..stgh ibu tu bg puree buah2an..sayo..cth puree lobak merah..labu..epal..nestum ni x digalakkan sgt mgkin sbb bukan real food jd ada tambahan2 lain dlm tu. Panduan utk pemakanan baby ada dlm buku biru baby tu cth mknn..portion nya skali..jadual waktu makan smua ada..bole follow la..

Kalau anak saya mula2 saya bagi bubur kosong selepas tu ada juga beri nestum sb org tua biasa bg nestum kan dulu maka ada la belikan cucunya. Tapi selepas anak kena cirit birit pediatric beri saranan stopkan nestum dulu sebab takut milk intolerance. So saya terus stopkan terus dan masa 7 bulan bg je bubur cmpur dgn sayur. Lebih berkhasiat dan bayi lebih pandai menelan disamping variety rasa sayur yang pelbagai #TAPactiveusers #TAPSupermoms

Utk 1st solid food sepatutnya nestum is a big no sb tinggi gula and kurang khasiat. Kalau berterusan bagi takut anak akan jadi picky eater bila da semakin besar. Kalau boleh selang seli kan gak dgn bubur nasi letak sayur2, ayam utk pelbagaikan rasa. Boleh gak bg buah-buahan utk snacking.

Dh bg nestum tu mana nak nya mknn lain 😅knp tk buat homework dlu sis sblum bg anak mkn.. kt fb byk grup2 pemakanan baby ni.. join n baca info2 berkaitan..

Doc child specialist sy xbenarkan sy bagi anak makan nestum sbb boleh menyebabkan kahak... so doc bagi nasihat kat sy "mommy jgn malas buat bubur kosong ye"🤣

6bulan kne start dgn bubur kosong sis. Kalau start dgn nestum takut nnti baby xnak mkn bubur nasi. Sy setakat ni bby dh 7bulan mmg xpenah bg nestum. Hari2 bg bubur nasi blend.

5y ago

Kan. Suka tgk dia mkn. Tp ank sy puree buah pnah bg n dia xberapa minat. So mmg bg bubur nasi + sayur je. Nnti dh msuk 8bulan bru nk try lg puree. Skrg mmg selera dia mkn. Hihi

Cuba bg bubur ns kosong dulu.. Nestum tu sdp sbb manis.. Blh cuba puree buah2an jg.. Nestum tu klu sy is the last choice 😅

Veggie puree fruit puree

Kalau boleh jgn ajarkan sgt ank dgn nestum kalau daj terbagi ni takpe la sbb x tau kan. Tp pasni better sis tukar lain. Ank mmg akn nak nestum tu sbb ada gula jgk dlm tu. Seeloknya buat sendiri bubur kosong. Pastu cuba2 buat puree buah2 n puree sayur. Ajarkan ank mkn mknan mcm tu. Sbb kalau selalu nestum, ank jd memilih sikit. Sbb dah terbiasa yg sedappp je. Sedap xpe lg sis, yg bergula dan ada msg tu kalau boleh kita taknak.