Tips meriahkan susu please.

Hi..bby sy baru 14 hari.. lps seminggu klahiran, berat bby trun dr 2.87kg ke 2.62kg. .myusu lme tp plik berat turun..Doc ckp mybe sbb susu sy sket n suggest utk topup susu formula.. sy pump kiri kanan 1 oz pon xdpt.. sedih laa..sian kt anak..ade tips nk meriahkan susu?

5 Balas

Baby newborn memang akan turun sikit.. Lepas tu akan naik kembali. Baby direct feeding ke perlahan susu ibu? Better 1 month ni direct breast feeding. Kerapkan punyusuan daripada jam 9pm ke 4am sebab nutrien terbaik susu ibu pada waktu tu. Kerapkan penyusuan sejam / 2 jam/ 3 jam sekali. Kerap berak pun OK. Elakkan stress. Minum air kosong secukupnya. Jaga pemakanan dan Lebihkan 500 kalori drpd keperluan kalori wanita biasa. Bersenam setakat mampu. Be a happy mom

Few tips ibu2 lain ada share 1) jgn stress 2) kerapkn je pump/feeding every hour atau 2-3 hours paling lama 3) bykkn skin to skin contact dgn baby 4) urut bhgian breast 5) mkn byk sup2, sup ayam campur betik mentah/lobak putih 6) mnum byk2 air kosong..stay hydrated 7) mnum horlicks/susu 8) mnum milk booster ada je dkt shopee jual 9) ada yg mkn supplement beli dkt farmasi X smestinya buat smua tp blh try ikut kesesuaian bdan masing2..

2mo ago

👍

nasib laa jumpa doctor tak pro bf.. ubah mindset taw, hasil pam tak buktikan jumlah susu badan langsung tau. hasil pam tu sekadar jumlah yg mampu pam puan guna ketika itu keluarkan. btw its normal berat baby turun bbrp hari lepas lahir. pastu nanti akan naik balik. anak sy sendiri drop jgk 150g pastu timbang 1m 3.8kg dari 2.5kg berat lahir tu.

Kalau ikutkan normal berat bby trun pada awal kelahiran. Lpastu nti naik sikit2. Kerapkan skin to skin bby, peluk bby, df je bby. Kalau sy amalkan nufiya lactation jelly tu. Alhamdulillah berkesan untuk saya.

2mo ago

Sy pon tgh mencari2 milkbooster..yg jelly ni perasa ape? Rase dye boleh ditelan tak?

Awal2 turun normal, lepastu akan naik sikit2. Lepas 2 minggu makin turun ke sis? Check lekapan baby? Baby berak kencing ok tak? Menyusu tiap sejam sekali. Minum air msk lebih sikit.

2mo ago

ari ke 14 bru berat naik sket..tu pon sy rase sbb susu botol..susu bdan dye mcm x puas..nyusu lame 20-30 min tp lpas tu still mencari2 mulut dye tu..lepas df, sy bg susu botol 2 oz, habiss dye minum...baru la lena dye tido..😭😭😭