brp kli shari bg mkn bby

bby bru start nk mkn. nurse sarankn 2-3kli sehari, tp fmily kta try 1x shri dlu tgk pnerimaan bby mcm mn . klau ibu2 mcm mna ye??? first mom ni 🥹 sehari brp oz bby kna mnum air putihh ? ni nurse xd ckp plk 🫢🫢. tlg bntu2 kongsi ilmu ye . thanks ❣️

8 Balas

sy & suami ada allergy makanan, sy start dengan 1x sehari je, senang nk pantau. tp sy tk buat 4days rule. setiap hari mkn lain2. pengalaman sy, kalau alah tu reactions dia lepas makan tu jgk xde tunggu berhari2 baru jd. contoh produk tenusu anak sy allergy tp cuma yg skin contact je, merah kawasan bibir ke, naik bintat badan mana yg terkena sahaja, tu pun dlm 30min hilang la. ni sampai skrg 1y10m masih lg ada tp tk sesensitif dulu. telur @ ikan naik rushes yg lamaaaa berbulan nk baik. anak bf, alahan yg ni sy yg makan pun dia yg teruk naik rushes. confirm anak allergy telur dr 4m, dia blh mkn telur dah tk alah 1y2m kesan allergy yg teruk2 sampai ganggu pernafasan ke apa tu tk pernah jd lg

4w ago

sy terus klinik je, tk berani nk mandai try itu ini. cari paed lg elok, dapat yg paed @ doc yg ada anak eczema lg best senang dia faham bila kita cerita2

Saya bagi 2kali sehari ja... Permulaan baby tak makan banyak pon sis.. dalam 2-3sudu ja..tengok juga baby ada yg makan 5sudu..depends.. Nanti lama2 bila baby dah boleh menerima..bila dia dah 8bulan - 1tahun dia akan makan lebih contoh separuh drpde mangkuk... Pagi - Bubur (Nasi+sayuran carrot/bayam+kentang+ayam/ikan) Petang - Buahan2.. (Dragon fruit/betik/pisang/limau) Air masak baby saya minum masa dah 9bulan baru dia nak minum.. Sebelum ni takde pon..dia minum susu shaja...

Kalau saya, saya jenis malas nak gaduh ngan family. Dia kata 1x sehari, saya bagi la macam tu utk 3 hari ke. Lepas tu, bagi la 2x sehari. Diaorang tanya kenapa, cakap la, baby makan sekali sehari okay je. Nah tengok ni, Kementerian Kesihatan kata makan 2-3 kali sehari, tambah lagi snacking 1-2 kali sehari. Tak kan Kementerian Kesihatan salah kan?

4w ago

Terbaiklah mommy👍Kalau saya memang buat tak reti je. Saya ikut cara saya as per advice by doctor.

2x sehari pun ok. Kalau ada history allergic tu mungkin lah nak kena berjaga3 2 buat 4 days rule ke apa kalau nak find out makanan tu sembelit pun blh buat 4 days rule tu. Anak2 sy takde allergic tapi certain makanan buat dia sembelit. So 4 days rule sangat membantu. Kalau takde semua tu. Makan je mcm biasa

Berat anak cantik tak? Kalau biasa2 better follow saranan nurse or doctor. Mcm saya baby 5 bulan setengah paed dah suruh bagi makan. Sebab berat anak saya terlebih cantik, takut kalau bergantung pada susu nanti tak cukup nutrisi yg diperlukan. Tapi bagi 2 sudu je 3x sehari. 6m baru snacking.

Terpulang pada awak. Saya bagi 2-3 kali. Main meal 1x, snacking 1x. Kadang main meal 2x, snacking 1x. Snacking anak saya simple2 je. Steamed fruit/vege. Water intake boleh rujuk info ni

4w ago

Awak nak tahu lebih pasal pemakanan bayi? Boleh follow FB Happy Baby Food Malaysia 👍Ilmu yang sangat bermanfaat.

klu 6mth 1-2x, snacking 1x..naik 7bln 2-3x dgn 2x snacking. air putih tiap lps mkn dlm 1-2oz..sbb bby take time nk terima air masak

4w ago

klw x bg snacking, ok x?

klu sye, 6 bln sye bg 1x sehari.. 7 bln 2x sehari..