Baby premature

Bayi saya sekarang sudah masuk 22hari. Saya mau tanya ibu dekat sini. Mcm mana mau naikkn berat bdan bayi prem smpai skrng pun tak naik². Sekarang 2 kli seminggu pe klinik checkup dia punya timbang smpai 2.5kg. Mcm mne atasi msalah ini? Bole ibu dekat sini tolong bgtau mcm mne cara nya? Bayi saya mnyusu bdan saja,ada sikit cmpur dgn susu formula. Bayi pun klau sdah mnyusu bdan trus cirit cair?tak tau nak buat apa.

15 Balas

Ms sis discharge dlu .doc ada x suggestkn bg bby mkn ubt appeton growth?? Multivitamin tuk bby prem? Mcm sy dlu ank prem..doc suh mkn appeton.. alhamdulillah bby sy nye berat ok..dgn sis kena kerapkn nyusu bby pd wktu mlm .sbb ms mlm blh tmbhkn berat bdn bby.sbb susu pd wktu mlm ianya mengndungi lemak yg bgus tuk berat bby..mcm siang fungsi susu tuk hilangkn dahaga shj..pd belah malam ia byk lemak di dlm susu .. nti sis try google ttg susu bdn...ada cerita ttg ini..mcm sy dlu pakar peads bgtw ttg ni .then try google ada info ttg ni juge..mg ank sis cpt mmbsr dgn sis mcm ank sy..aamiin.memula ni mmg struggle sis..nti lelm br ok...take time...aja2 fightimm✊✊✊✊

4y ago

betul2, kita jd lg bersemangat💪

ank sy prem..msuk bln ke3 bdn naik mndadak..kerap bg ssu ibu wlupn ssu kurang,last kne topup fm ank sy minum enfalac a+ rmusan khas utk bayi prem..dua tin je dpt minum sbb mkin mmbesar susu tu dh xserasi.try dutch baby baru ok..tp tu la bdn dia naik naik naik smpi nurse bsing skg ank sy dh setahun sbulan lebih,sikit lg nk capai obes.tp alhamdulillah dia sihat

baby sy pon prem..minum susu enfalac dlm 1 minggu berat naik lebih 2.5kg (fm depends dgn baby juga). kalau susu bdn ibu kena mkn banyak sikit bagi susu bdn pekat. kerap susu kan baby dlm 2jam sekali.

bg sy klau byi ssu bdan , si ibu kne makan syur & mknn berzat,, buat mse skrg kne pntang skit tkt ade alecgik pd byi.. cri sbb knp byi cirit stlh mnum ssu ibu.. sbb byi yg menyusu mkn ape yg ibu mkn..

bnykn makan sayur hijau .. klau boleh minum susu anmum yg susu bdn punya .. bnykn protein .. supaya susu bdn to berkhasiat .. soya pom bguz buat susu bdn jadi pekat .. insyallah bdn bby akn bertambah

saya nya anak lahir 2.31kg.. after timbang lpas 5hri dok spital jd 2.230kg.. 2 hri lepas timbang dh naik 2.6kg.. sy bg susu bdn je.. nurse xbg cmpur buat msa skrg..

bayi sy prem 33 weeks..saya bagi minum susu badan dgn susu lactogen..alhamdulillah berat bby naik..tp susu formula tu sy xbagi dlm kuantiti bnyk pn..sbb bby sy kuat susu bdn je dulu..

4y ago

33 week? Lhir xkne tahan nicu ke sis?

Waah..byknye info...bgusnye...ank prem 31mnggu sy ada dlm nicu lg...1.4kg...xsmpai semnggu....18.7.2020 aritu....harap² lpas dia keluar nnt sy kuat utk nk bf dia...🥰🥰

4y ago

Aamiin...terima kasih puan🥰🥰

anak sy pramatang jugak, bgi dia susu S26... klau nk cepat lagi berat dia naik, ibu mkn bnyk sikit then susu ibu jdi pekat in shaa Allah berat dia naik

cirit cair tu normal ke? anak sya lahir 37minggu. skrng hari ke8, masih cirit cair + taik sdikit solid ..