Ruam

Bayi saya kuat ruam dekat bahagian kemaluan dia ? Dah bmacam cream pakai. Tapi still , and powder pakai johnson baby blossom tu . Pampers pkai huggies pant tu .

17 Balas

Maaf sis jika sy mencelah... Hurm..sy ada trbc ttg bhya nya letak baby powder pd kemaluan bby.. harap artikle yg sy share ni dpt membntu sis dan.mommies yg lain yg.mmbc nya... Esp jika ada bby perempuan .... Jangan Suka-Suka Tabur Bedak Pada Bayi, 6 Kesan Ini Perlu Diketahui! – Pa&Ma https://www.majalahpama.my/jangan-suka-suka-tabur-bedak-pada-bayi-6-kesan-ini-perlu-diketahui-1/ Kalau Sayangkan Anak, Jangan Sesekali Letak Bedak Talkum Dalam Lampin Atau Di Kemaluan Anak - Siakap Keli News https://siakapkelinews.blogspot.com/2018/03/kalau-nak-anak-selamat-elakkan-bagi.html?m=1 https://www.mingguanwanita.my/awas-tabur-bedak-talkum-dekat-alat-sulit-anak-kesan-jangka-panjang-boleh-sebabkan-kanser-ovari/

Tukar pampers..mungkin pampers tu tak sesuai dgn anak..biasanya kalau kencing sahaja dah naik ruam,tu tanda pampers tak sesuai dgn anak..kalau berak naik ruam (biasanya kalau cirit birit) ni kena cepat2 tukar pampers bila dh berak.. Sapu zaricot (ada steriod) sapu nipis je..sikit je..atau sapu calamine lotion/cream..depend kulit anak mana yg sesuai.. Every time change diaper..sapu vaselin..even masa tak ruam..(suggestion dr doc pakar kulit) . Ini utk mengelakkan air kencing or tahi tu direct ke kulit baby..kira mcm protection la.. Yg ni mmg saya selalu sapu kat anak2..sampai skrg dah 3y..jarang kena ruam unless diaorg cirit birit..

💗💗 1) tukar lampin dgn kerap 2) pakai cream clobetasol atau dermovate ( kalau ruam teruk) sapu nipis2 sebb ada steroid.. Apply lps mndi atau tukar lampin. Bila dah ruam dah kurang ataupun tggl merah boleh apply yg dibawah ni 3) kalau ruam merah shja, boleh pakai - bepathan -sudocream Apply sehingga ruam hilang 4) pkai cream moisturiser dkt area situ selpas hilang ruam.. Supaya kulit x kering -remdii hijau + Vaseline -cetaphil losyen + Vaseline 4)Pakai sabun yg di syorkan dr. -cetaphil -sebamed -dll Tq.. Semoga berguna untuk sis..

Cuba sis pakai krim wangi...mcm jnis krim dkt hsptl...tp dkt kedai ubt cina...krim ada wangi skit...krim tu murah je [email protected] klu kmi kt srwk...kalau xbkesan jg...tukarkan pampers...mcm anak sy dulu pkai drypers kuning x cun area kmaluan bby sm merah semua....so sy pkaikan krim msh jg...finally tukar pamper dryper warna biru...brulah ok skit...

Jgn letak bedak pada kemaluan bayi. Klu blh bawak jmpa doktor. Nnti doktor akan suggest cream yg sesuai. Sblm pki pampers, anginkan dulu supaya kering. Ataupun sis tukar pki pampers lain. Klu blh diapers. Jgn yg pants

Pengalaman 4 org anak sya , kalau naik ruam pampers , just sapu minyak gamat je sikit2 . tp kalau ikut petua org tua2 kena letak minyak masak sikit . tu kalau saya la , kalau sis tak berani jgn buat tau😁

Stop pakai bedak pada baby... Cari cream tuk rash mcm sudocream or kalau teruk sgt2 bawak pegi kinik n mintak cream tuk rash anak... Lagi satu.. Kne rajin tukar pempes....

bagi saya,stop dulu pki pampers,guna lampin bila siang,penat cuci xpa..yg penting bby selesa 😊,kdg² penggunan tisu basah pun mnjdi pnyebab bby ruam..

Sy pakai bepantern. Sapu sekali je terus hilang nappy rashes. Alhamdulillah. Blh beli kt farmasi/shopee. Tiub kecik dah cukup sbb tahan lama

X payah pakai ape sis..m asa nk tukar pempers udarakan kawasan kena ruam sampai betul2 kering...