Belum Tumbuh Gigi

bayi girl saya dah nk masuk 8 bulan... tp masih belum tumbuh gigi .. bayi saya nyusu badan sahaja . adakah normal ?? siapa² ada bayi situasi mcm ni?!?

474 Balas

Anak saya da ada 2gigi ..nk masok 8bulan da, tp belum merangkak.. mengesot aje die, sikit2 ada angkat punggung.. panjat laju je pastu berdiri.. Sabar sis, semua lain2 cara membesarnye.. Ada cepat, ada jugak lambat.. 😊

3mo ago

Ank sy bru 8 bln gigi dh ad 4 btg..gigi tumbuh mse 4 bulan kt bwh 2 btg😅skrg dduk dh ok sikit mse 7 bln tu msih x blh lg. Cuma merangkak jr.. Skjp jtuh😅mengesot je bkn kt dpn kt blkang trblik🤣

anak saya 8bln 21hri.bru sminggu lps nmpk gg sbtang keluar sikit..mgu ni dah keluar sbtg lg.. mula risau juga.. tp jgn risau..bby akan tmbh gigi antara 6-10bln..klau xnaik gigi slps tu boleh la jmpa doktor.. janji anak kita sihat sis. anak sy lmbt gigi keluar..tp skrg dia dh hmpir nk bole bdiri dan bjalan..anak sy mula menerap 4bln dan merangkak 4bln stgh..msk 5bln dh boleh memanjat, blm kira bab berat dan mkn..yg lain elok..mkn plk susah..berat susah naik..takpa sis janji anak kita sihat, aktif, ceria..

mmg kalau nyusu badan gigi lmbat tumbuh ya? ank sy 8+month blom ada lgi... abg dia dlu full FM 5+months dah tmbuh gg.. skrg 6yrs dah 2batang gg susu luruh... tu pun gg kekal dah tmbuh bersusun kt belakang bru gg susu longgar n lucut 😅

2mo ago

tak juga...baby sy full fm 8 bulan belum tumbuh gg😆😆

Tu normal pada baby..bergantung pada pembesarannye...anak sy yg no2 4bulan dah tumbuh gigi...tapi kesian pada maknya yg BF...skrg anak sy dh masokk 6bulan dye mcm xnk BF dh more pada susu fomula...btw bersabar yerr sis...yg penting jage kesihatan anak dan ikuti perkembangan anak...biar lambat asalkn sihat dan membesar dengan normal amin...

2y ago

Awak guna susu formula apa tu?

Means baby tu sihat, sbb slalu bgi susu bdn, slalu klo yg tumbuh gigi awal ni maybe sbb kita dh bgi baby mkn mknn mcm bubur @ mknn baby.. tu sebaiknya elakkn lh.. Klo baby tumbuh gigi awal sgt pun tkut kita yg xnk bgi baby susu bdn nntt sbb dia duk gigit2 😂 .. unless awk bgi susu bdn guna botol sbb nk elakkn baby gigit2 tu.. Jdi boleh la baby mkn mknn biasa utk tingkatkn pertumbuhan gigi 👍🏻

sama lah sy pun anak dah 9 bulan masih x tumbuh gigi... kot yg lahir tahun 2019 memang lambat tumbuh gigi kot. 😆😆😆😆

normal sis.....anak kedua saya lahir2 dah ada gigi sebatang tapi kecik je.. doktor kata kalau bimbang bawak pg doktor gg.... tapi saya tak bawak sebab lagi baby kesian tengok kalau dicabut ka... alllahamdulillah sekarang 3tahun ssudah gigi dia pn ok trmasuk gg ya dari lahir tu.....mungkin sebab sya ada gdm masa tu makan ubat calcium.. nurse kata terlebih calcium

Baby girl saya tumbuh awal kali ni berbanding abg dia 7 bulan lebih dia tumbuh 2 gg, belajar duduk sendiri dan bgn untuk memanjat… dia xboleh merangakak just mengesot ke depan n pusing2 tapi laju sekejap je sampai… xpe sis lambat tumbuh gg tu maybe dlm 8 bulan lebih atau 9 bulan mcm tu… lambat tumbuh lambat la mama nk kena gigit sikit… uowwh… moment tuuu…

ank saye dh 8buln 20hari..lasak bukan main..gigi dobatang bawah. meyarap xlame seminggu je dh naik bontot merangkak pon xlama n skrg dh pndai nak memanjat pulak..semua aktiviti yg dia buat dlm mase yg singkat. maksud nye meniarap seminngu,mwnyelau 3 hari trus merangkak. skrg dh pndai menyayi je😂😂 bising molot dia alhmdulillhh aminn memebesar dgn keadaan sihat

sama laa..anak saya pun 8 bulan x tmbuh gigi lagi..perkembangan lain, sebelom nie berguling dan mengundur kebelakang, dan angkat bontot shj..semalam bru perasan dah pandai maju kedepan..tp duduk sendiri msih x boleh..kne ade support. tp sekali2 dia berguling dan angkat punggung tu ade masa dia posing senget mcm nak duduk...hopefully anak2 kite semua membesar dengan sihat.

2y ago

Sama lah baby Sy pon cam baby awk