Mitos atau fakta

Baru² ni saya nak mengurut, dia cakap kalau nak pakai minyak rambut, pakai sikit je sebab takut peranakan licin turun. Saya tak suruh pula dia elaborate cuma tertanya² sebab pelik

16 Balas

Mitos la tu , org dlu2 byk kata mcm2 sbb dia x nk apa2 jdi dkt kita . Mcm contoh org dlu2 sllu cakap ibu hamil x blh mndi lps maghrib nnt trun darah pdhal bilik air dulu2 kn luar rumah pastu xde lampu jdi untuk elakkan kita ni jtuh ke apa ke dia buat la mitos mcm tu

Kalo tanya doktor or urban people mmg mitos la jwap dia. Tp kalo org² dulu, org² lama mmg selalu kaitkan rambut ngan laluan beranak. Tu yg kata nak mudah beranak hisap air ujung rambut, nak bersalin nanti jgn ikat rambut nanti payah & mcm² lagi 😁

1y ago

Yang ni saya hampir terpedaya ya. Saya citer dekat husband, mengekek dia gelak. 🥹 Mak mertua cakap, buat masa mandi, hisap sikit air ujung rambut tu. 😅

bak kata mak saya,zaman dulu klinik/spital jauh..sebab tu banyak pantang larang...nijam spital/klinik banyak...ikut deme la nak ikut ke tidak pantang larang atok nenek zaman dulu.

klu jumpa lg tanya je akak tu, tgk dia nk putar kot mana minyak dr luar kepala masuk ke dlm peranakan. hebat, doktor2 pun tkde research dan penemuan mcm akak tu lg 😆

Bg sy ikut la apa yg logik dan berpada-pada la nak percaya ke x benda² mcm ni.. setiap org lain2 pegangan dia..

MITOS/AUTA. rasa nk gelak baca. patot nya awak tanya dia, fakta dari mana dia dpt tu😅😂

mitos 🤣🤣 kalau sy, mesti sy dah tergelak besar masa mak bidan tu cakap gitu

Aipp pelik nya😂😂😂xda kaitan minyak rambut dengan rahim kita

mcm mana minyak rambut boleh effect peranakan. jauh sekali ya 😂

apa kaitan rambut dgn rahim 😂 mengarut😂