Pregnancy

Baru lepas balik dari klinik buat pregnancy check up. Dr ckap memang confirm pregnant 6 weeks tpi bila scan belum nampak kantung lagi. Is that normal? Sbb saya ni second pregnancy. First pregnancy dulu fail sbb miscarriage.. so now masih ada rasa trauma tu.. #bantusharing #advicepls

17 Balas

sama lah . sy 2 kali tak menjadi . yang pertama keluar sendiri engat period sekali lama nau dtg .. sampai sakit perutnya over .. cek2 rupanya pregnant tapi dh xde. . second tak menjadi 3 bulan .d&c .. yang third punya pregnancy .. berjaga jaga . x nak beriya sngt tapi dalam masa yg sama jaga apa yg patut . tak aktif sngt and jaga makan minum .. 7 minggu sy scan untuk confirm ada kantung & duduk dalam rahim .. 9 minggu scan utk tengok heartbeat .. then dah boleh follow step cek dengan kk macam biasa 😁

1y ago

ye faham sangat rasa tu sis. tak nak beria sangat. semoga baby kita membesar dengan sihat ye sis ❤️

Dia sebenarnya depend dgn badan masing2 sis. Kalau saya dulu 6w tu ada dh kantung. Cumanya kalau nak betul2 tepat sis boleh repeat scan bila dh 8-10minggu. Kalau ada pengalaman misscariage, saya sarankan sis terus beli folic acid sementara nak tunggu bukak buku pink di kkia. Nanti dh bukak, diorg akan bg ubat kuatkan rahim kalau pernah misscariage. InsyaAllah, saya doakan yang terbaik untuk sis. Jangan stress2 ye. Moga dipermudahkan segala urusan okay.

cba buat tvs mcm sy..prgi scn swsta ckp xde ape..rfer hsptl buat tvs alhamdulillah nmpk kantung n yolk sac Ms tu kndung 5 mnggu 2 hri..ada jgk search Google bc itu ini..doa n fkir baik².. alhamdulillah bpe hri lps scn swsta dh nmpk janin 7 mnggu genp..kdg² 6 mnggu xnmpk lgi.. tnggu lgi 2 mnggu Bru bole.scn smula..tpi Lau buat scn tvs mmg akn nmpk jels..jgn risau dik..doa yg baik²..insyaa allah Ada rzki awk tu ye..jga kndugn baik²..

normal sis mcm sy hritu awal dpt thu preggy tpi sbb ada trun darah sikit trus cek kat hsptl wanita dan kanak2 dorang buat full checkup dan sah kan preggy dan msih kantung mkn lgi blum jdi janin dia jdi janin bila dah 2bln++ ke atas jika sis pernah miscarriage kurangkn krja bnykkn baring sbb mngkin sis rahim lemah jdi bnykkn berehat

Sy mse first scan 6week 4day pn xnmpk kantung & embrio. Tp bila scan tvs bru la nmpk jelas. Siap dh ade heart beat lg.. Lega hati. Sbb ade sejarah miscarriage juge thun 2021.. Alhmdulillah skrg dh selamat bersalin 12hb Feb aritu. Moga dprmudhkn urusan sepnjg prggy hngga bersalin ye.

saya masa 5 minggu memang tak nampak apa..doktor suruh repeat scan another 3 minggu, kalau ikut tarikh last period saya minggu ke-9, repeat scan alhamdulillah nampah dah cuma doktor kata usia baru dlm 6weeks masa repeat scan kali ke-2 tu☺

normal lagi kalau macam ni .. sbb saya pon sblom ni masok 8w bru nampak .. seblom tu scan kantung pun takdak .. kalau tak normal bila 8w+ dri kiraan period tak nampak lagi .. risau eptopic preg ja . doa bbanyak , inshaAllah rezeki awak .

Normal sis sebab masih kecil. Setiap pregnancy tak sama ada cepat nampak ada lambat sikit. Normally by 8 weeks dah boleh nampak. Semoga yang baik2 sahaja untuk sis sebab saya masa first time dulu miscarriage. Then yang second baru okay

Normal... puan boleh search pasal kantung yang belum nampak dkt posting ibu² yg lain jugak & baca pengalaman mereka, banyak yang belum nampak masa 6week. ☺️lepas baca posting ibu² lain confirm rasa lega 😉

Saya pun baru scan last week. 6w doktor ckp, tp baby kecik lagi. Heartbeat pun takde. Susah hati juga sbb before this penah dnc. Taknak dah. Seram. Lama dah menanti 2nd baby nih🥹