Paraben di Skincare

Baru baru ni saya baru terbaca yg ibu mengandung ni tak boleh guna skincare yg ada paraben…saya pulak baru tahu sbb sy google moisturizer saya guna ni ada menthylparaben. sblum ni sy tak aware sbb dkt bottle dia xde tulis ingredients…ada tak mommy yg sblum ni ada TERpakai jugak?? risau la dkt baby. sy dh nk masuk 7 bulan and saya mmg guna pelembab ni dari awal kehamilan lagi 😌 #firstmom

3 Balas

Skincare saya dlu mengandungi salicylic, saya pun x aware dgn kandungan skincare saya tu. Tp bila cek, salicylic ni dibolehkan utk ibu mengandung guna jika kandungan salicylic x lebih dri 2% dlm skincare. bila baca terkejut jga, cek2 kandungan slicylic dlm skincare sy lebih 2% so lepas tau sy stop pakai. Baby lahir ok semua, x mslh lain selain baby saya tu iugr (kecil). Dia lahir matang 37w dengan berat 1.6kg je. Selain dripada ni anak saya tiada mslh lain. X pasti lah psl sy guna skincare ni anak sy kcl sbb sy guna skincare tu dari awl mengandung smpi 3rd trim lps tau sy stop guna. hehe. kalau awk ada scan anak awk dan takda masalah lain, saiz berat semua normal supposed to be okay jg. Just stop guna skincare tu..

9mo ago

Kandungan sy ty start detect kecil masa 32w, dr pun kata mcm kurang sikit je memula tu, then dia bagi rpeat scan masa 35w klu masih berat dan size baby x cun kena refer pakar. Masa 35w tu lah anak saya kena sah iugr 🥹 sbb berat badan x banyak meningkat masa rpeat scan tu.. Tp syukur lah biarpun anak lahir kecil dia xde mslh lain, kuning mmg xde msa tu so focus dekat berat badan je. skg anak dah masuk 4bulan berat tiap bulan naik 1kg+ last timbang 3bulan hri tu dah 5.3kg means berat anak sy dah cpai berat badan normal. bmi pun cantik. jgn risau sgt ye, yg ptg anak masa lahir nt sihat2 je. fkir positif je.

its ok mummy.. just stop gne produk tu.. klu sblum nie scan2 baby, baby mbesar ikut pkembangan dye kre ok la tu.. Jgn rsau, just fokus gaya hidup shat lps nie..

kalau macamtu stop pakai skincare tu. kalau awak ada buat details scan and baby normal should be ok. cuma after dah tahu pasal ingredients tu jangan pakai dah