Ubat apa yg bagus untuk sembelit ?

Baru 6weeks tapi saya agak susah membuang. Sembelit dh 2hari 😔 selain makan sayur sayur or orange pisang, apa yg bagus utk sembelit ? #firstmom #firstbaby

17 Balas

awal2 mmg mcm tu sis... kalau sis kuat muntah then sembelit disebabkan badan kekurangan cecair....jadi bykkan minum air (masak@sejuk) atau jus buah-buahan (diperah bukan kordial). dan makan sayur hijau (dedaun), oren (kalau lalu mkn) bagi saya dragon fruit sangat efektif. kalau boleh awal2 ni elakkan betik

minum air masak Banyak kalau bole minum je nak sampai sebulan or Hari Hari .sis aritu sembelit teruk taik keras Luka .pregnant dari 4week hingga 5 Bulan sembelit sebb jarang minum air masak. start masok 5 Bulan lebih Hari Hari air masak sampai la skrng pregnant 7 Bulan alhamdulillah X sembelit dah

Dua hari okey lagi sis. Sy 5-7 hari pun xberak2 lagi. Sampai buntu mcmana. Minum air dah banyak. Makan buah pun banyak tapi xjalan. Baru 7 weeks. Tp perut kembung sgt sbb penuh mknn.. sy baca yogurt boleh lancarkan. Sy try yogurt, hopefully berkesan. 🥲🫠

sy nie penah smbelit awal2 hamil,mnum air xjd apa...mkn buah xjd apa,pkai ubat krim xjd apa..last mnum myk klpa dra bru elok,hlg smbelit or buasir...dr awal ank slung smpai skrg hamil ank kedua klau kena smbelit ja mmg cri myk klpa dra dlu mnum..

Cuba beli duphalac dekat farmasi ada jual. Saya makan ni esok tu rasa nak membuang senang je. Doktor yang bagi tahu ni. Tak effect dekat baby pun. Sebab duphalac ni memang ubat sembelit. Boleh try😉

2y ago

Betul. Duphalac/Dhuphavid ubat terkawal ni selamat utk ibu hamil. Yg paling penting jumpa doktor dulu utk nasihat

Sy awal2 sembelit. Nie 5m dah OK dah. Sy amalkan Makan yogurt, makan dragon fruit dalam 3x sminggu. mnum Sunquik kosong tanpa gula. Nie selang 1 hari. Hari2 biasa mnum air kosong + lemon.

2y ago

Aah sis betul. Sy keep dlm peti sejuk. Bg sejuk. Time nak bancuh tu ase laa sejuk2 sikit 😂sebab kosong tanpa gula kan. Mnum Pagi2 before breakfast.

makan papaya yg masak tiap hari. Sya pun sembelit hingga hari ni nak masuk 10 minggu dah. elakkan makanan bergoreng, berminyak atau junk fast food.

banyakkan minum air kosong+ makan buah. lepas tu ambil serat yang cukup. kalau idak, aduh jenuh dalam tandas 🥺

air masak☺️.. pagi2 lps bgun minum air suam. atau masukkn air sikit dlm dubur guna paip.. mcm inema

Makan/minum prune juice sis. Yg mcm sunsweet tu. Beli yg xditambah gula. Memang menjadi utk sy.