Berat badan

Baru 18 minggu tapi naik sampai 7kg 😭. Help, macam mana turun kan/kawal berat

10 Balas

portion karbo kurangkan. lebihkan lauk pauk sis. berat memang kena kawal risau2 dapat PE atau hipertensi. dulu masa saya 1st pregnancy x jaga berat badan makan ikut nafsu sampai berat naik mendadak, tekanan darah pun naik. so 2nd pregnancy ni dah Beringat. ambil dari pengalaman lepas. cara saya, wajibkan exercise(saya download pregnancy exercise video Kat youtube) n saya ikut dan buat hari2. air masak kena cukup. kalau boleh x minum or pantang terus air berais. sebab ada orang minum berais buatkan berat badan naik. berat saya masa buka buku 13w 59.5kg, Now dah 18w, berat saya Still 59.5kg. naik juga 1kg sepanjang pregnant ni tapi sebab exercise maintain balik berat asal. p/s craving nak menguyah? saya makan buah2, kismis atau kurma. kalau ada rasa nak makan kek saya makan juga tapi lepas2 tu lama tambahan masa saya exercise. saya xda alahan, selera makan memang on. tapi itulah saya kawal karbohidrat, dan exercise

Sy sblm preg 67kg, dh preg turun 61kg. Tapi Alhamdulillah makin naik range antara 62-64. Skrg 17w berat 64. Tapi sy dari awal preg tak makan nasi sbb takleyh masuk. Makanan lain boleh. Alhamdulillah ada turun jugak berat masa awal2 sbb doc mmg suruh sy jaga makan n jaga berat Misi suruh pkai konsep suku2 separuh. Sy yg tak mkan nasi n lauk nih hari2 sy makan buah, salad, kdang rojak petis, pecal, yongtaufu. Tpi mesti bnyak sayur 😂 mee sup ke, nasi goreng ke, meehun goreng ke. Air mmg 3L sehari

saya pagi makan oat/roti/biskut, lunch nasi + lauk + buah, dinner roti/mee/buah. berat naik ikut yang direkemen. jgn layan sgt cravings semua tu. hari berkerja saya mmg jaga makan. nasi pon tak sampai 1 senduk. weekends je kira mcm cheat day makan benda2 best mcm korean food, burger etc. air manis mmg jarang sgt minum. boleh tinggalkan air boba, stabak semua tu. ingaatt mommies, kita mengandung bukan kena makan utk 2 org ya. oh yaaa, lastly air kosong kena minum at least 2 liter sehari.

Hmm 3x cek up tp berat xnaik naik..duk tara sama je.. Xtau la saya dah mkn byk rasanya.tp masih xnaik..awal2 hr tu mmg la sb alahan mkn muntah.tp skrg dh xde alahan masih blm naik

sy mkn mcm2..tp skip air mnis..sblum ni mmg suka mnum nescafe,skrg dh slow..sy gnti dgn mim kaffe..alhamdulillah berat x naik bnyk..☺️

Sya pon aritu 21w dah 48 dari 40😂 tapi tiap kali timbang berat masatu baru lepas makan.. haihh entah lahh ..risau dibuatnya..

Makan sikit2 je sis. Kurangkan air manis. Mitos je tu kena makan untuk dua orang time pregnant.

untung taw awk naik cepat, sya asal 55 naik 57.7 masuk 17w x ke sedi tu

2y ago

Tak untung sis, setiap range bmi ada range berat yg dia boleh naik. Sy maximum 9kg je sampai bersalin. Sis mungkin banyak alahan, tak lalu makan. Sbb tu berat tak naik banyak. Moga sis dan baby sihat2 je tau

sy plak awal prgnnt 72kg ,skrg 67kg dh 19 weeks dhla twins.

makan suku separuh sis. kurangkan karbo dan cut sugar