Salam/hai saya nak tanya ibu2 yg berpengalaman minum air gula ..ada tak tips xnak sangkut gdm...

4 Balas

Masa lapar elakkan minum atau makan manis. Masa nak minum air gula, puasa manis seminggu. Ni pengalaman2 yang saya baca dan dengar. Alhamdulillah anak first tak sangkut gdm. Anak kedua pon doctor cakap kalau berat tak banyak naik, 3rd trimester minum sekali je air gula tu. Ada orang 2x minum kan

Teruskan jaga pemakanan. Amalkan diet pemakanan yang sihat. Elakkan junkfood, proceesed food, fast food. Ambil real food. Saya memang jenis yang jarang minum manis, jaga makan tapi snagkut juga sebab family history. Alhamdulillah lepas bersalin tak sangkut diabetes. Bacaan gula kembali normal.

tak dinafikan sbnrnya semua bgantung pd bdn proses air gula tu.. klu parents ada history diabetis..most likely blh sangkut. sy sugar craving masa 2nd pregnancy, tapi alhamdulillah 2 kali minum takde sangkut. fmly xde history diabetis.

4w ago

itu lah...follow the flow je la🥲baru baca tips dari org lain jgk wlaupun dah jaga permakanan n macam2 cuba tips sangkut jugak..ada yg xjaga permakanan sblum minum air gula...xsangkut..fmly sya mmg ad yg diabetes..

saya takmakan manis pun sangkut even family semua takda history . dokter cakap sebab perubahan hormon. sekarang tengah ondiet 😭

4w ago

yess.. saya pun bukan penggemar manis.. more to pedas. tpi sbb h/o family diabetes.. sangkut jgak. 😭