Hi mummies. kalau preggy mom demam @ selesema, ambik ubat apa? Panadol & ubat selsema boleh ke

19 Balas

saya tak makan apa2 ubat , kalau badan panas mandi dengan air sejuk biar panas cepat hilang .. kalau sakit tekak minum perahan air limau untuk hilangkan sakit tapi tanpa gula , hidung sumbat saya letak bantal tinggi pastu sapu ubat vicks kat hidung dan dada depan belakang .. alhamdullillah , saya sekarang bersansur2 nak sembuh 😊 masa pregnant anak pertama pun pernah demam teruk .. kalau ada kahak buang biar cepat hilang

2y ago

sama2 , kalau teruk atau berterusan kena pergi juga kk tau jumpa doc .. kadang ada sesetengah kk dia boleh bagi ubat tapi yang saya dia tak bagi pun yang ada dia akan cakap kakau rasa teruk baru makan ubat yang dia bagi .. huhu nampaknya dorang pun takut ada effect juga pada bby kan ..

Terimakasih semua sudi jawab. Alhamdulillah sy dah pergi consult dengan doc kat klinik. Doc bagi saya paracetamol 500mg ubat selsema ikut dos yang sesuai untuk ibu hamil. Doc pun cakap, makan bila betul2 tak tahan saja. Masih demam tapi alhamdulillah beransur okay.

hi, sy prggy 26 weeks baru lepas sembuh dari influenza . mmg teruk seminggu demam on off hidung trsumbat selsema batuk sakit badan. doc memang tak bagi makan apa apa selain paracetamol yang hspital bagi shj..

apnadil boleh tpi yg 500mg tu je...yg 650 x digalakkn doktor... untuk selsema kena jumpa doktor dia akan bg dos ikut berapa week sis mgndung...tapi kalau boleh tahan, better jgn mkn lah

Hi dear.. sy ada demam teruk jugak sy terus consult doc & dia bagi ubat demam n selesema saje.. ubat batuk pun mmg kena consult, yg dose rendah saje, tak boleh minum yg biasa punya

sy pakai AOW oil, alhamdulillah okay, mandi dg air titisan AOW tu then selsema ltk kt btg hidung, dada dan sedut AOW tu ke hidung, in shaa Allah keluar byk terus n selesa

Boleh makan panadol tapi yg 500gm sahaja. Better g klinik. Saya dulu dah tak tahan sangat2 baru g klinik Dr bagi ubat. Cuma berani makan ubat Dr bagi

Saya seminggu da demam ..seleseme..batok..xmkn ubat pun letak cool fever dgn suami tolong lap2 kn badan dengan kain basah ..risau juga nk mkn penadol

2y ago

Ohh yaa koolfever. Baik sis tq ya

Jgn mkn sebarangan ubat tanpa consult dgn doc ye sis. Kita xsure kandungan ubat tu selamat atau tak dkt kandungan. Sila rujuk doc dlu

tak d galakkan . ksian kat beby . kwn sya nurse pon ckp cmtu . saya tahan je kalau sakit . skrg ni pun selesema . mampu sbr . hihi