Spotting 6weeks

#bantusharing Salam nak tanya ibu2 semua, sy pregnant 6weeks harini . Belum p scan lagi sb risau tk nampak baby. Nk p scan 8weeks ke atas nanti. Saya baru lepas kemas2 rumah alih2 barang sikit tiba2 rasa panties basah tengok2 spotting dark brown ini ancaman keguguran k

Spotting 6weeks
21 Balas

saya pun Pernah ada spotting masa tu 5week. spotting saya tu warna Coklat gelap. kadang Coklat cerah sikit. saya kena spotting nie dari 5week sampai 7week baru stop sendiri. mula² tu saya terus Pergi Klinik swasta dulu. tak buka buku pink lagi. saya pergi klinik swasta, jumpa doktor, saya Bagitau lah saya ada spotting. Doktor cakap boleh jadi itu darah implantasi. jadi, Doktor bagi saya bed rest betul², pastu Doktor bagi saya ubat makan untuk kuatkan rahim. ubat kuatkan rahim tu makan 1 Kali sehari je. saya makan. Memang berhenti lah spotting tu. Sekarang nie Alhamdulillah dah 18week .. dah buka buku pink ka KK. seeloknya sis pergi klinik swasta cek. selagi kita tak cek, tak jumpa doktor, kita xtahu dan akan jadi tanda tanya. sekurang-kurangnya bila dah jumpa doktor, dapat ubat, kita lega sikit hati tu kan.. Pergi sis jumpa doktor. Sebelum terlambat.

Waalaikumussalam awak. Saya lepas dah tahu +ve, suami mmg tak bagi buat kerja apa-apa. Cuma saya mmg hari-hari kena naik turun tangga dekat tempat kerja. Ada spotting masa 5w (baru tahu pregnant) & bleeding masa 10w. Pergi check klinik swasta utk kepastian, doc kata tak ada apa tapi kena byk rehat dan saya dapat ubat utk kuatkan rahim. Tapi lepas daripada bleeding tu, tak ada keluar dah, alhamdulillah. Buka buku dkt kk 12w, scan semua okay. Sekarang 17w. So apa-apa better terus check sbb dalaman ni kita tak tahu. Semoga Allah permudahkan semuanya ❤️

klau spotting tnda menempel setompok tompok je awk ni mcm ermmmm better prgi check lah . sy masa dpt thu naik double line mmng mild snggut trus kena warded dkt sg buloh 3 hri. sy bed rest ckup2 lngsung tk buat kerja rumah bru bby okay mmbesar dngn baik now sy akhir t2 bru start sapu lntai sikit2 basuh blik air sikit . masak sikit2 tp tk kerap . kemas rumah dngn mop lntai mmng lngsung sy tk buat suami sy pun tk bagi .

saya scan minggu ke 4 tak nampak, doktor suruh datang balik 8 minggu ke atas. tapi minggu ke 7 saya keluar macam spot darah, saya terus pergi hospital check sebab waktu tuh dah tengah malam. alhamdulillah takda pape, doktor kata tuh normal. salah satu tanda mengandung.. tapi doktor dah pesan, kalau ada keluar any spot macam darah terus ke klinik ataupum hospital. jangan biarkan.

saya masa awal pregnant 7w ke atas macam ni jugak tkleh angkat berat sikit mmg akn bleeding tiga kali saya pernah angkat berat tiga kali bleeding macam ni, but alhamdulillah baby okay je.. kalau boleh tu elakkan dari angkat benda yg berat nak pulak kandungan masih manja.. but kalau nak double secure pergi swasta check jee, saya 7weeks dah nampak kantung& janin halus je

saya dari 6weeks selang2 hari asik spotting coklat. saya biar je tp sampai waktu 13 weeks haritu, keluar darah terus mengalir sampai kaki terus gi emergency. alhamdulillah baby ok, cuma kena refer pakar utk pantau sbb threatened miscarriage. skrg 17weeks alhamdulillah baby ok. so memang kena gi cek kalau baby ok alhamdulillah

ada risiko. apa² pun sebaiknya cek dgn doktor secepatnya. boleh cek ke klinik swasta. and please mommy, kurg kan pergerakan dan kerja² awal trimester ni. kita xtahu kekuatan badan kita takat mana so kena berjaga² ya lagi² first mom. semoga baik² saja aaamiin

Sama juga ade spotting masa 11w aritu sbb buat kerja2 rumah antaranye kes angkat sabun 10kg. Trus pegi klinik cek air kencing & scan. Alhamdulillah Baby sihat ok, jantung pn ok. Cuma kena beringat jgn buat keje brt lg lepas ni, doktor advice bedrest.

Salam puan, last week, selasa malam saya pon kena macam ni, rabu pagi terus pergi cek. Doc bagi injection kuat kan rahim dan scan Alhamdulillah masih ada baby. Doc bagi rehat/mc sampai ahad. Puan kena rehat jangan buat kerja banyak dan kalau boleh jumpa doc.

Ada posibility juga sis. Sbb apa2 spotting mcm tu during pregnancy x normal. Pergi je klinik swasta, cari klinik yg boleh scan tvs yg scan dari bwah tu. 6week pregnancy confirm dh boleh nmpk kantung. Sy 5w pn dh boleh nmpk kantung & yolk sac tu lg.