Pecah air ketuban awal pregnant. Apa risiko tuk saya . Dok ckp air ketuban saya sikit dah.

5 Balas

mcm mna sis thu kata air ketuban ye?? pkul 11 tdi sy ad pendarahan dlm 3 titik lps bersama.. lps tu ad kluar cairan.. first kluar mcm air mani + keputihan sbb warna mcm kekuningan.. second kluar sy xpasti warna ap sbb sy pkai kain batik.. tp tak berbau.. and sy pkai pad untuk check sma ad btul ka pcah ktuban atau sbliknya.. Alhamdulilkah pad kering..hnya ad brown2 mcm last period tu.. kandungan 26w.. ni kndungan no 2 sy.. patut ke sy ke hospital.. sy bkn xnk pi tp pngalaman ank first dlu buat sy berat hati untuk pi .. hmmm

4w ago

innalillahiwainna Ilaihirojiun.. AlFatihah(dibaca) .. slm takziah.. moga sis sentiasa kuat .. erm.. sy Alhamdulillah ok.. bby sihat.. cuma sy hb low xnaik2.. da 3 bulan x naik2..

air ketuban sikit tak semestinya sebab pecah atau leaking, boleh jadi sebab sis dehydrated atau placenta problem, atau macam2 sebab lain. doktor tak ada refer pada pakar ke untuk cari punca kenapa air ketuban sikit? sementara tu boleh ikhtiarkan minum air banyak, especially air kelapa/tembikai untuk naikkan paras air ketuban.

sila refer doktor o&g sis sebab risiko dia sangat tinggi, membahayakan diri dan baby juga...takut nanti terkena jangkitan kuman biasanya tuk kes pecah air ketuban baby boleh lemas sebab kurang fluid ... biasanya doktor pakar ada cara dia untuk menambah air ketuban sebaik2nya refer doktor pakar O&G ya...

3w ago

InshaAllah ada rezeki baby lain yg sihat. Jadikan yg terjadi ni pengalaman utk awk dan org lain juga

Dr xbgtau apa2 ke kene buat? Sy leaking masa dah 37 weeks terus msk wad je utk bersalin klau awl ni xsurela kne mnm air byk2 kot sbb bahaya utk kandungan

4w ago

Ya Allah yeke takziah sis moga ada rezeki baby yg comel lg utk awk. Baby sy alhamdulillah dah setahun 4 bln dah.

tkde kluar darahh .. tk sakit .. ada apa cadangan tuk saya tambah air ketuban saya?

1mo ago

minum air banyak, seeloknya air yg ada electrolytes, mcm air kelapa, air tembikai.