Eczema atau ruam biasa?

Baby usia 4 Bulan,tapi sekitar muka bnyk ruam2 MCM Luka kecik yg buatkn bayi xselesa,nyusu pon susah sbb kerap Garu,kuku pendek,tapi bila keadaan terlalu gatal mula kemerahan Dan berdarah,tapi hnya sekitar muka bkn bdn dn tempat lain,4 Jenis cream DH Guna, sudocream,pureen cream, bepanthen cream,Dan lotion supaya kulit x kering. Baby Masih aktif cuma kurang nyusu,saya Akan bedungkn dia supaya dia tk boleh nak main sekitar tmpat yg Luka Tu,usia 4 Bulan Masih bedung tkot dia tak BOLEH explore plk.skrg bdn dia kerap panas , biasa demam dulu bru ruam Kan,ni ruam dlu bru bdn panas,Ada berkaitan ke?hm buntu betul#seriusnanya

6 Balas

sayang.. pureen cream tu saya tatau which one u used. but sudocream, bepanthen cream tu adalah untuk nappy rash. letak kat celah2 bontot kalau ada merah2. tak boleh sapu kat muka, sayang. dia boleh keringkan kulit muka. kulit di kawasan muka ni agak nipis. tak sama dengan kulit di anggota lain. losen kalau untuk sapu kat muka pun, kena tengok losen apa. kalau losen Johnson Cottontouch. ada tulis face and body lotion. yg tu boleh sapu dan sesuai letak kat muka baby yg gelupas dan kering. kat kawasan muka jangan sapu sebarangan tau. anak saya ada enzema di kawasan kaki. dan saya ada sapukan krim ibu putih siblings. sis boleh cari kat shopee ada orang jual. saya rekomen sebab ianya menjadi dengan anak saya. krim tu warna putih. boleh guna sebagai krim untuk enzema, atau dewasa pun boleh sapu kat muka. kurangkan jeragat. kulit jadi lebih halus. saya tak jual. saya bukan agen. tp saya rekomen sebab mmg menjadi dengan saya. sis boleh beli pek kecil dulu.

2y ago

calamine lotion, pun tak sesuai kalau letak kat muka sebab memang mengeringkan kulit. kulit muka kita kan nipis. jangan letak yg tu. nti lagi teruk. u try beli krim siblings tu ya. yg tu boleh letak kat muka, atau mana2 anggota badan.

Muka dia gatal sbb apa sampai dia garu? Sis selalu bersihkan muka dia lap dgn tuala basah bersih tak? Ke ada masalah lain? Sila ke klinik utk tahu punca & dptkn ubat yg sesuai.

boleh cuba guna snowhite treatment lotion sis..boleh beli di shoppe..ank sy ruam teruk..Alhamdulillah 2kali sapu dh hilang ruamnye

boleh try amalkan nie sis insyallah berkesan.. www.wasap.my/60179181078/mbc

Try to give them Biogaia probiotics. This helped my son’s eczema.

bawak pergi klinik utk kepastian..jgn main pakai je lotion..xtahu tanya

2y ago

DH bwk kak, mereka bgi cream celamin,lgi teruk jadinya,