bayi kembung

Baby sya kembung sejak semalam..bangun tidur jer nangis.. sya bf + kdg bagi susu formula ..bagi susu dia xnak..bf dia tolak & susu formula pn dia tolak..dia minum sikit2 jer paatu nangis..apa ptt sya buat.. sya dh cuba cara tukar botol + beli susu khas untuk colic..but still xreda..since dia mkn susu khas tu dia kerap bung air besar 4-5 kali sehari..tapi tahi dia normal warna kuning + xberapa cair.. sekarang tengah buntu.. kesian tgk anak nangis..

3 Balas

lepas bagi minum susu, make sure sendawa. lepas tu, sapu minyak kat perut, belakang badan dia, peha/betis, tapak kaki. lepas tu urut lembut2 badan dia. bagi anak mandi air suam, sebab boleh hilangkan angin dalam perut tu. baru lahir ke sis? berapa ml dia minum? anak saya demand lebih 😂 masa dia baru lahir, dalam berapa belas hari umurnya, dah 70 ml susu fm. saya bgitaw nurse kk, nurse marah sebab anak minum banyak. saya pelik, sebab bby kan nak minum bape banyak dia nak 😂 kalau xckup berapa dia nak, memang mmanjang dia nangis sis. selagi dia xrasa kenyang, dia xtido, pastu tiba nangis 😂 adoi.. dah minum make sure sendawa. dah settle tu, konpem tido. anak saya sebulan pertama nightmare jugak la. perut dia xmatang lagi kan 😬

Cari daun mengkudu cuci bersih sapu mnyak msk sikit kt daun tu dan layurkn dkt api lpas tu bia kn suam2 ltakkn d ats pisat baby n ttup dgn barut baby..amalkn pagi n petang..

da try letak minyak baby kat perut dia sis?

5y ago

Dh tp msh nangis..td sy campur gripe water kat dia..skrang tgh tidur n tkentut2..hrp dia betol2 dh lega..risau pula tgk dia nangis..