susu formula+susu ibu

baby sya bru nk msuk 3 minggu, dulu selepas dye lahir sya bri dye susu bf dgn susu formula sbb susu bdan sya kurang dn nipple sya pendek ( sya tgok baby mcm susah nk hisap puting ) skrg sya kerap bgi susu formula tpi kdang2 ada bgi susu bf itupun pkai pump. tpi sya risau klau dye akan trus melekat dgn puting botol.😔 adakah tindakan sya slah atau benar? #firstmom #pleasehelp

4 Balas

puan..kena kerapkan menyusu..baru keluar signal dari otak utk hasilkan dan rembeskan lebihh banyak susuu yaa..teruskan jee menyusu..nipple pendek?dia elastik tu..huhu..lama2 bayi menyusu dgn dia tertarik2 sedar2 nipple dah panjang..puan kena tgk utube pon okay cara lekapan yg betul..xpon g cek baby kan minta misi ajar..ok tu depaa yahh..dan paling penting jgn stress2 baru susu xdrop...kerapkan menyusu badan..sesekali boleh topup kasi formulaa sbb ibu bekerja pom mcmtu jugaa yaa

Anak dah nipple confused tu. Boleh lagi nak latih untuk direct feeding, ambil masa kerap skin to skin bonding dgn anak penuh kasih sayang. Jangan paksa. Boleh juga dapatkan bimbingan drpd kaunselor penyusuan bertauliah berdekatan puan

mungkin cara lekapan tak betul. sbb baby tak hisap di nipple, mulut dia kena penuh merangkumi areola. sbb bg botol maybe dah nipple confused. takpe boleh cuba semula sbb baby pun baru lg, slow2 ya mommy.

nipple confuse tu