baby asyik trkejut dlam tidur

baby sya bru msuk 1 month, sya prhati dye slalu trkejut dlam tidur, cntoh mcm tgh lena tidur tiba2 tgn dye trkejut dgn sndiri pastu dye nangis teriak kuat. knapa bole jdi mcm tu? mcm mna nk kawal situasi ni? sya kesian dye asyik trkejut dlam tidur. dye seolah2 mcm mimpi buruk. #firstbaby #pleasehelp #ingintahu

9 Balas

kena guna teknik 5S. - swaddle (bedung) - shh (bunyi mcm dlm perut/white noise) - sucking (boleh guna puting tiruan kalau nak) - swing (kalau nak buai boleh, taknak pun takpe just tepuk2) - side (tidurkan mengiring, lepas dah nyenyak baru pusing slowly)

Bedung dia sis.. klo dia xsuka, bedung tangan tp kaki tu xpyh bedung ketat2... anak saya pn xsuka bedung,, tp sy buat mcm tu lama skit dia tidue

moro reflex. swaddle kan dia, baby saya pun tak suka dibedung, tp malam nak tdur saya akan pastikan dia dibedung 😄

Sama ngn ank sy jd apa sy buat sy bedung dia bg tdur mngiring lps tu sy tepuk2 baru dia x tkejut

normal mommy anak saya msuk 3bln dah still tekejut angkat tngn tapi kurang nangis dah kadang2 je

ke dia senstif dgn bunyi. mcm first born sy. n now ternyata dia auditory person

Mungkin moro reflex dia. Cuba bedung tangan ketat sikit, kaki bedung longgar je

normal je. bedung dia

normal tu