Bontot baby kemerahan 😓

Baby sy bru 15hari hari ni, dh mula nampak naik merah2 dibontot dia. Dh kerap tukar pampers. Adakah kerana sy guna wet tisu utk cuci najis dia,smpai jadi macm tu?

9 Balas

Maybe disebabkan penggunaan wet tissue. Ingredients & tekstur wet tissue boleh buat skin baby jadi lagi sensetif kalau salah pilih 😪 Boleh kalau awak nak guna wet tissue untuk cuci air kencing / najis. TAPI make sure awak beli ingredients & tekstur yg “organic”. Ataupun cara yg confirm selamat, terus cuci guna air bila baby kencing & berak 😂 Lepas dah lap kering2, Awak boleh letak “nappy cream” untuk extra peotection even kulit baby dah tak merah 😬

Lepas guna wet tisu tu, pastikan bahagian kemaluan anak kering dulu ya puan baru pakaikan pampers. Masa mandi pagi & petang, pastikan juga basuh bersih area tu. Sebelum pakai pampers juga boleh sapukan cream untuk nappy rash dekat celah lipatan & area merah tu utk halang lagi teruk. Kalau nampak kemerahan tu dah teruk, puan better pakaikan anak dulu lampin jenis kain/napkin bagi kulit baby senang bernafas. Pemilihan pampers juga penting ya, pastikan yg breathable, okay puan.

Before pakai pampers make sure pakai nappy cream supaya ade border skin dgn pampers yg ade najis tu.. Anak sy dl punggung mmg berdarah teruk... Lps apply nappy cream baru ok.. Smpi skrg xpnh luka dh.. Sy gune brand earth mama.. Punggung baby mmg cantik wpn lame xtuka pampers 😂 make sure stiap kali tuka pampers pakai cream.. Sy pon ade bace bnde ni utk elak punggung baby ade rashes...

Awk blh try guna tepung kanji @ tepung jagung..sapu kt tpt merah tu sblm pkai pampers..mgki alahan pampers atau tisu basah..ni pngalaman adik sy sb ank dye 2-2 kulit sensetif..dia sapu bhgian2 Pélipat yg cpt berpeluh dan merah mcm kt leher,celah teliga..Hehe yg ni petua mak😄

3y ago

btl tu sis..ank sya smpai 2tahun lebih still guna tepung kanji tu..kulit ank pon x de dah merah2

Yaaa betul.. memang sebab wet tisu tu.. Baby saya 2month bontot merah2 .. ada baca dekat facebook jangan sampai melecet bernanah lama2 macam kudis.. cepat2 saya bawa baby pegi klinik.. Alhamdulilah tak ada dah merah2 tu.. dapat cream miconazole nitrate + calazin cream..

mungkin sebab penggunaan wet tissue tu jd merah..sis guna air letak dlm botol spray tu je lepastu lap dengan tisu biasa or tuala..ada baby kalah dgn wet tisu..nk hilangkan ruam merah tu sapu drapolene nipis² je setiap kali tukar diaper

boleh jadi sebab pakai wet tisu, kulit baby sangat sensitif. kalau saya, saya akan basahkan cotton ball dalam air suam baru saya lapkan bontot baby.

macam ank saya...tp saya tukar dengan wet tissue yg non haruman baru dy tak merah...

kalau merah2, terpaksa lap punggung anak guna kain basah. nt bby xselesa...