4month++ bolekah minum ubat ?

My baby semalam demam batuk dan selesema Saya bawa pergi klinik doctor bagi nasal drop ubat demam progesic ubat batuk prospan dan ubat kuatkan paru2 salbutamol Saya ragu2 nak bagi sebab dengar bayi bawah 6month takleh mnum ubt ?.

5 Balas

Just sharing Jmaat : Baby sy batuk+ demam. Doc bg ubat demam. Ccair n ubat masuk bontot incase suhu 38° Sbtu : Suhu xtrun. Batuk bunyi kahak. G emrgncy Neb 1x Ubat demam dibagi Ubat utk clear kahak Antibiotik Smua dlm bntuk ccair. Sy bg ikut sukatan dan wktu. Hrini dh xdemam. Batuk dh brkurang. Ubat demam smua pringkat umur bolei mnum sis. Klau batuk doc yg rawat ank sy ckp bawah 2tahun xd ubat batuk.

5y ago

Beli alat yg manual sedut tu kt kdai bayi ad.. lpas mndikan dia dgn air suam, trus sedut sbb time tu hingus cair. Ank sy 11bulan skrg. 1st time dmam masa 2 bulan. Sy bg ubat . 3x ja suhu da ok.

Baby saya 4 bulan bru kluar hosp..dokter pun bg salbutamol. Kalah untuk selsema tu boleh beli sterimar spray hidung bia hingus tu longgar lepas tu guna alat untuk sedut hingus. Beli yang kite sedut guna mulut lgi bgs. Nanti baby lega nyenyak die tido

5y ago

Kalau guna yang kite sedut tu mmg tak cedera senang. Kalau yang picit th sakit sikit. Ubat pulak nurse ajar saya jgn duduk kn die nnti die senang sembur balik.baring kn die tgn kite ampu kple die. Nnti die telan tp mmg menangis la. Anak saya smpai tak de suara mse kat hosp duk jerit2 time nurde bg ubt

Jangan bahaya sis boleh wasap saya . InshaAllah saya boleh bantu 0183931943

Bab ubat tu.. Klau sis xsure col kk brdekatan ke tnya..

Bagi susu badan..

5y ago

jngn bg ubat sis... kite iktiar dengan bnde lain...contoh mndi dengn air lemon... atau pakai balm baby untuk melegekn batuk... sy amalkn tu je klau ank btuk atau seleseme...sapu dengn minyak bawang putih... skrang ni pon ank sy btuk ... stiap kli spu buat urutan love dari dada ke perut... alhamdulillah makin baik... ☺️