Tongue tie

Baby saya akan masuk 2 bulan pada 23/2 ni.saya detect dia ada masalah tongue tie.bila menyusu,nampak dia tak puas.ada ibu² yang ada pengalaman? Saya baca kalau pergi kerajaan memang dorang suruh tunggu 2 tahun baru release tongue tie.betul ke?#firstbaby

5 Balas

2nd baby sy ada tongue tie. detect masa dkt hospital masa dia nk menyusu badan. dia hisap jadi sakit. tapi lepas keluar hospital tu die menyusu okay dh. tp bila check buku baby doctor xtulis pon dia ada tongue tie. tanya lactation counselor mmg perlu release ke. dia kata kalau baby hisap xsakit. baby okay xrelease pon xpe. xde mslh. cuma nnt baby akan ada pelat huruf. tp xde teruk sgt pon. esok sy share dengan awak sbb baru set appointment nk jumpa doctor kk esok. ada jumpa doctor dh masa baby sebulan. time tu baby xnk bukak mulut jd susah nk tunjuk tongue tie baby dkt doctor. pernah cuba posisi football utk susu kn baby tak? baby latch betul tak. kdg2 latch xbetul pon jadi punca baby xpuas minum. ada kenaikan berat badan x setiap kali timbang

1y ago

thank u awak. aamiin aamiin

Anak saya ada tongue tie saya detect seminggu lepas dia lahir. Mula2 risau nk pergi Kk, then nurse di Azzahra bgtw, buat terus kat azzahra rm120 je, simple procedure dorg potong sekejap ja. Saya pun buat, Alhamdulillahhh baby menyusu okay dah lepas tongue tie dilepaskan

1y ago

Saya rasa better call tanya. Mungkin kna buat appointment, anak saya paed buat terus sebab lahir di situ

Mcm anak saya.. Ada TT jgak.. saya yg detect masa dlm ward.. Bru dpt appt Dgn ENT Hospital 19 April nnti.. Tpi ada dgr2 jgak kalau x effect bby sgt diorg akan delay kn TT release tu smpi anak umur 2 thun x silap.. Saya pun tgh survey nk buat dkt luar..

anak saya dh release tongue tie time umur sebulan lebih sikit je.. sy buat dkt klinik pakar kanak2 koe. caj rm250. saya suka servis dia mmng tiptop doktor tu bagus.

1y ago

kena buat appoinmemt tak awak?

kerajaan mmg lambat sis nk release tongue tie ni anak saye pun ade tongue tie n jwpan dorg same je last saye ke swasta kne rm195 je buat 5/3/2023 haritu

1y ago

ank saye 2bulan lebih .. saye xbuat dkt kpj .. saye buat dkt klinik salam kajang utama .. yup kne buat appointment dlu