Serious help!

My baby is now 1month old. Dulu selalu ingt dia sakit. X selesa pampers ke, hidung tersumbat ke, panas, sejuk, sakit?. Mcm2 check, mcm2 buat tp rupanya dia mmg selalu mengamuk setiap kali nk tidur. If waktu dia berjaga, dia okay, siap gelak2. Tp bila nk tidur, dia menangis x berhenti & mengerang mcm tgh sakit/mcm bby kne pukul. Pujuk hbis sebetul2nya lembut & bgi susu pun x nk. Kalau minum, minum x smpai seminit, smbung nangis. Trpksa tunggu smpai dia dh penat nangis bru dia nk minum susu & tidur. Mcm mn nk buat ye? #pleasehelp #firsttimemom #advicepls #firstbaby #help #firstmom #bantusharing #baby

17 Balas

sama lah MCM anak sulung saya dulu dah sebulan dua bulan banyak ragam..MCM anak dia jugk..bgi tdo skjp je..bangun balik nangis puas jugk pujuk..bgi susu tak nak..pujuk bawa jalan jalan dukung skjp je nangis balik..macam macam lah dah pujuk..smpi satu mlm tak dapat tdo saya suami isteri..mungkin ragam dia nak membesar tu kot..MCM mcm ada benda yang tak kena..tahu lah bby masih kecil bukan reti apa² pon..kan.kita yng orang tua mesti nak kena paham anak anak baharu nak membesar biasa ragam bnyk..ank kembung perut ke..pening kpla ke badan tak selesa ke bby bukan tahu nak ckp..

sama mcm bby sy dlu..sy ada terbaca, kne tidurkan baby sebelum pkul 9..mcm dlm kul 8 or 830 kne tidurkan bby, elakkan tnggu baby mngantuk baru tdurkan..bby sy jnis high demand xbleh xletih n xbleh terlalu letih..klo terlalu ltih bby sy akan mengamuk mcm kne pukul sblum tdur, merajuk semua xnak..da abis nangis n reda baru kelam kbut minta susu smpai tertdo..sy cuba ikut jadual bby awake time n nap time time siang ikut peringkat umur..alhamdulillah, da semakin okey bby sy.

Mungkin baby overtired. Overtired sebab tak cukup nap. Mommy kena pastikan baby cukup nap, kalau tak lagi susah nak tidurkan baby. Cuba catat aktiviti baby dari dia start bangun hingga malam tidur. Catat feeding, nap time. Cuba google untuk baby 1m berapa kali perlu nap supaya kita boleh agak waktu main, waktu feeding & waktu nap. Boleh guna teknik 5S jugak sebab baby baru 1 month tu. Boleh google ya. Kalau tak check fb : Baby Language. Harap membantu.

baby saya pun cam ni juga sis.. pernah satu masa tu kul 9.50 pm dia nangis tak stop macam kena pukul sampai dkat kul 12 am .., so mak saya ckp elok bawa g hospital 🏥,kita pun bawa lh dia. sampai je kat emergency tu dia nangis ² juga ...bila doctor panggil senyap je(sedap dia tidur) 🤦🏻‍♀️ 🤦🏻‍♀️dr. ckp normal... so skrang ni dia dh 3 month meragam tu still ada cuma berkurang lh... Semoga anak² kita membesar gan sihat walhafiat

sama,baby sy dah 50 hari,start dua minggu lalu tiap kali nk tdur mesti nangis sampai nk hilang suara,bg susu tak nk,bdukung pn nangis,pampers tukar da,minyak angin dah sapu,semua sy dh check tp tetap nangis,1st baby mmg tak tau apa,kdg2 blh stress sbb risau,ada kwn suggest beri pacifier pas tu elok je,dah jarang mengamuk bila nk tdur,klu baby dah layu mata jgn tunggu smpi dia menangis trus je tdurkn

Baby saya pun macamni..skrg dah nak masuk 2 bulan..heran juga makin besar makin merengek dia..rupanya baby 0-3 bulan dalam trimister ke4. Maknanya, baby masih anggap dia dlm alam rahim. So, sy tiru alam rahim supaya baby tenang. Alhamdulillah, baby selesa. Saya bedung, dodoi, dan pasang white noise. Tdur lena

Cuba siapkan tempat tidurnya dgn selesa, nyaman, malap, jangan ada gangguan screen. Buka whitenoise pastikan dia kenyang, sendawa, lampin dah bertukar, baju yg selesa bedung dia dodoi dia dah nak lelap letak dia di tempat tidur. Boleh belajar latihan tidur di fb baby language

2y ago

Bukak youtube search whitenoise, InshaAllah membantu

Bukak surah2 masa baby tidur.. klau boleh bedung lg ok baby tenang je nanti.. kdg2 dia xselesa dgn persekitaran bru. Mgkin terlalu bising or mungkin dia panas or mungkin dia kembung perut ka.. sabar ya momy.. klau bleh elakkan baby nangis terlalu lama tkut dia kembung perut..

Sis try jaga awake time dia. Bila da dekat nak sejam dia berjaga and nampak da ngantuk, sis susukan and bagi tidur. Saya dulu anak macam ni laa. Rupanya dia overtired sebab berjaga lebih sejam. Bila dah jaga awake time baby makin okay.

high need baby.. mybe overtired. sebab tu mengamuk selalu bila nak tdo. kene dodoikan dia. hayun macam duk dalam buai ke. bukak white noise. try and error white noise kat u tube tu. ada macam2. tgk mana kena dgn dia.