First mom confuse

Baby nak masuk 5 bulan Kakak ipar yg tak kerja semua suruh direct feed je tayah botol Mak pulak kata blh je nyusu sambil kita tido sekali dgn baby So sy dh buat mcmtu since dlm pantang Baby coat ada mcm tak guna sbb asal letak je terbangun Saya rasa ank sy dh jd ngempeng Bila baca artikel2 katanya tak perlu ajar direct kena ajar botol Skrg rasa mcm susah, suami nak bersama pun susah sy mmg tak dpt layan dia since habis pantang lg Anak cepat terjaga kalau sy lari kejap Hmm skrg sy confuse, menyesal pun ada nk bg dia botol mcm susah dia taknak apa perlu sy buat ye? #firstmom #firstbaby #seriusnanya

6 Balas

nak df boleh tp kena ada teknik dia. kena ajar baby lepas dia kenyang (boleh tgk tangan dia dah tak genggam/kaki dah relax/dah mamai2) & tidurkan dia kt katil/swing. masa dia mamai2 tu bedung & pasang white noise. belum terlambat nak ajar tu puan, baru 5 bulan. puan boleh folo ig/fb: baby language - dorang ajar mcm mana nk bg anak tidur sendiri & lain2. moga membantu.

experience saya, lepas nyusu je saya akan bedung dia pastu biar dia tidur semdiri. kalau dia ek sikit sikit tu saya biar je jgn biasakan dia bising sikit je terus angkat, nanti susah mommy! lagi satu nak bantu baby tidur nyenyak tak terjaga malam2, boleh try guna mamas choice baby hair body wash sbb dia ada lavender and chamomile extract, so mmg senang nak tidur baby lepas tu

sye 100% sme cm sis..sye pun anak 1st.. perangai bby sye sme cm bby sis.. apa patut kiter buat? sye dh try puting lembut, silikon, latex, wide, brand mahal brand murah.. sumer tak jdi..sye stress.. kdg2 mkn n mandi pun tak sempat.. tggu hubby blik kje lewat mlm bru dpt sume..klau nk bgun awl pgi tak larat sbb kiter tak ckup tdo..💪🏻

1y ago

ya allah mmg sama betul, sy mcmnilah hari2. rasa mcm menyesal stop botol waktu dia dlm wad kuning nurse mmg bg botol 3 hari straight. lepastu sy paksa dia direct sampai lah skrg. bila nk bg org lain jaga mcm susah sbb dia nk kite jgk. pernah tinggal dia dkt adik sy, menangis sampai terbatuk2. padahal dh perah susu letak dlm botol dah. hm

Ank sy juga direct bf tp lps kenyang baby akn lepas sendiri & mlm sy x bagi baby tdur sambil menyusu takut nnt tsedak. Jd sy biasakn lena jer lepaskn susu Alhamdulilah sy blh buat kerja lain smentara baby tdur & tuk 2nd baby pun sy akn buat yg sama

kena cuba train pakai botol. guna susu yg di pam. cari puting botol yg wide utk dia rasa feeling mcm puting ibu

train pakai botol