anak tak pandai bercakap

Baby I sudah 1 tahun 6 bulan tapi belum bercakap lagi....sekadar bahasa baby je.....bubu jaja itu je yg dia cakap...tolong advice i#firstbaby #advicepls

8 Balas

Untuk 1tahun 6bulan tak dikira delay lg selagi dia mengeluarkan bunyi. Seperti bubu baba. Nak anak mudah cakap cuba bagi dia bermain pasir rumput. Banyakkn sentuhan diluar. Selain itu gosok gigi atau gusi dia supaya otot di mulut mudah dia nak bercakap. Jangan menggunakan bahasa pelat. Nanti akan terikot cakap pelat. Cakap sepatah2 lama2 dia akan faham. Yang penting bagi anak faham arahan dulu. Dia faham baru mudah untuk bercakap. Cth satu perkataan “susu”. Bila dia dh tahu susu tu apa baru upgrade. Ajar pula 2patah perkataan. “Nak susu”. Lama2 dia akan faham apa yang dia cakap. Tu tips saya