Is this heat rash?

Hi, my baby girl is 27days old. Hari ini klr banyak rashes macam gini. Biasa sikit saja, boleh share mummy2 ada pengalaman macam nih tak? Harus kasi pakai cream or biar saja nanti akan hilang? Thank you bagi yg answer my question.

Is this heat rash?
1 Balas

Ank2 sy semua jd mcm ni slps brsalin. Sy hentikan pggunaan mndian air rebusan akar kayu atau herba kt bebi. S yg hentikan pggunaan bedak, mandian dan syampu. Mndi dgn air suam sj utk matikan kuman. Kerap spray air kt bhgn rashes dan lap kering dgn kain bersih. Kain lap baby tukar 1hari 1x. Wjb. Baby xblh letak d bwh paras paha bg elak rashes makin teruk. Pakaian baby rendam dettol dan bilas brkali2 smpai bersih. Xde guna sabun baju mahupun pelembut baju. Lama2 akan hilang dgn penjagaan kebersihan yg betul. Hsbnd dan ank2 lain xblh sentuh2 baby selagi msh ada ruam ni. Takut makin melarat. Dh jmpa doktor, ikut arahan dktr. Pakai ubt dktr bagi. Sy takkan tanya org bab ubat. Sbb simtom mcm sama, hakikatnya doktor yg brtauliah sj yg blh diagnos penyakit stp baby.

4y ago

Ini waktu anak saya 1bln tumbuh rashes macam gini, saya tak kasi pakai apa2 bbrp hari lama2 hilang sendiri rashesnya sis.