Bayi xberak dah 9 hri .. adakah normal ? Baby full bf ..

Baby aktif , perut lembut , kerap kentut and kentut bau busuk .. sblum ni dah jd mcm ni tp hri ke 7 dh berak .. ni dah hri ke 9 xberak lg .. risau pulak .. #seriusnanya #ingintahu #pleasehelp #firstmom #firstbaby

12 Balas

pernah baby sy tak berak selama 10 hari. sy risau sgt. hari ke 5 dia tak berak,sy bawa jumpa doc. dah cek perut semua ok,doc bg tempoh 2 minggu kalau masih tak berak lg bawa balik ke klinik. masa tu baby bf + sedikit fm. hari ke 10 baby berak,warna coklat dan likat. baunya menyengat sgt. esoknya baby berak lg baru normal warnanya

alhamdulillah .. anak saya dh berak hri ni ..🤣 hri ke 10 .. saya buat urutan , mkn oren , mnum air suam , smua yg korang syorkan .. lepas tu tdi saya ajar dy teran mcm eerrghhh gtu , lepas tu dy pom teran smpai merah muka2 .. tgok2 dlm pampers , penuh 😅 .. trima kasih smua yg komen ..

baby fully breastfeeding normal kalau xberak hari2. max baby xberak 14hari. selagi baby awak aktif, tak meragam, perut okay, kencing byk dan ada kentut. inn shaa allah baby awak okay. sambil tu setiap kali habis mandi sentiasa buat urutan iloveu dgn cycling dkt baby awak

1y ago

most wc awak☺️

Baby sy pun mcm tu juga. Mmg jenis gap hari jauh baru dia buang air besar. Sminggu lebih kdg tu. Tp alhamdulillah okay je najis apa smua. Sbb mmg normal selagi baby fully bf, asalkan dia kerap kentut dan perut tak kembung.

1y ago

Skrg dia dh 7 bulan. Yg saya cerita tu masa dia umur 6 bulan ke bawah. Start dlm 4 bulan cmtu dia dh jarang buang air besar setiap hari. Mula mula risau juga, tp lama lama biasa dh. Asalkan di sihat aktif smua.

bby 2nd sy fully bf. mase tu dia dlm sebulan umur dia..satu tahap dia xberak dekat 10hari..lpstu dia meragam sgt..sy bawak g klinik..Dr masuk ubt bontot..terus berak.kadang2 kalu ibu xmakan makanan seimbang pun baby blh smbelit..

sy dlu ank kdue ada mslh tu..baby sembelit sbb sy maen mkn ikot ske..sy bljr urut baby dari mk bidan..pasti even 1 hari 1 kali berak da cukup..sbb baby klu da sembelit dy da xnk teran n xkn bljr teran taik

selalunya jadi mcmni sebab amik susu formula..samala anak saya, dulu minum lactogen 8 hri bru berak. kena tukar susu...sekarang saya bgi dia susu dutchbaby. berak dia dah ok guna susu tu

1y ago

saya xguna susu fm lgsg .. meme full bf .. xberak2 .. hri2 ckap ngn dia biar berak .. kentut berbau ingtkan dh nk berak .. hri2 tggu dy berak

kalau fully bf ia normal..sbb susu ibu senang hadam brbnding susu fm .😉✌🏻jnji bby kntut dan perut tak kembung dan meragam

anak saya 4 hari x berak tp kencing banyak . Sama jgk full breast . Hari ke 5 elok berak . cuba urut pusingan jam perut baby

1y ago

sy ada tanya doc pakar , katanya as long baby kencing dan x meragam ok .

Sama pesen dgn ank sy.. Mkn buah oren, minum air suam..

1y ago

oooo .. saya selalu sembang hri2 cakap kt baby sruh berak , tp hri2 saya tggu dy xberak .. esok day 10 dh .. hrap berak sblum raya .. anak saya dh pernah mcm ni dlu .. hri ke7 bru berak , masa dy berak tu allahu bnyak sgt najis 🤣 .. limpah keluar pampers .. ni kali kedua style xberak mcm ni .. dh hri ke 9 dh .. hrap esok lusa berakk ..