Bayi 8 bulan

Baby 8m, dah boleh bagi solid food ke? Mcm bagi nasi terus tanpa blend?

2 Balas

Boleh. Asalkan anak duduk dah sturdy, maksudnya pencernaan dia dah kuat. Tapi kalau nurse KK kene makan blend lg. Kalau ikut dietitians/paediatrict, memang kena tukar texture anak awal supaya dapat membantu development movement dalam mulut dia untuk avoid speech / self feeding delay

klu bby dh menolak bubur blend, bg nasi lembik dlu and tgk penerimaan dia. if ok then blh proceed. nasi butir tu usually 1y keatas.