Baby barely able to sleep

My baby is 6 weeks old. Is it normal that he doesn’t sleep much? Roughly he sleeps for only 5-6 hour daily. Usually after breastfeed him, i try to burp him but failed sometimes so i let him sleep. But once i put him down, baby terus terjaga. Maybe tak selesa tapi tu lah bula kita dah try burp dia macam2 cara tapi taknak burp, end up muak & dia pun jadi segar. Is there any other way to make him burp / comfortable? Kesian baby tak cukup tidur asyik menguap tapi tak boleh tidur. #firstbaby

2 Balas

cuba urut2 badan belakang dia pelahan2, baby kene urut takut kembung perut, angin dalam badan x lepas ke. sy pun anak pertama dah 2 bulan, mmg mula2 tu susah tido, kejap2 bgn. pg sy biarkan dia terjaga dlm 1 jam, main2 ke pasang lagi baby ke. lepas nyusu mmg susah nak sendawa, sy letak dalam buai cuma hati2 dgn posisi supaya x tersedak. masuk buai tgk dlm 5 minit ke 10 minit mcm tu ok br la biarkan. sy selalu tgk2 anak dlm buai. anak first agak mencabar. lagi satu cuba susu baring, posisi ni buat baby lena tido, anak klu duduk dia x nak tido sy susukan baring, alhamdulillah lena tido.

4y ago

Bila baring tu kan baby mengiring ke? Ataupun kepala dia je yang senget badan lurus? Saya susukan baby baring tapi lepas je puting dia terus terjaga macam tak selesa. Kesian tengok baby tidur tak lena. Susah pulak nak burp kadang tu. masa urut tu baby baring ke macam mana ya?

cuba susukan baby dengan keadaan puan duduk. maybe baring tue yg buat dia lambat nak burp n x selesa. Lepas dia burp tepuk2 punggung dia sambil selawat n zikir.Innshaa allah

4y ago

ooh mmg ambil masa mcm baby saya. tapi lama2 burp jgak