Cara hilangkn flu baby cepat???

Baby 3 bulan. Dah pergi klinik, dibgi nasal drop. Masih flu. Beli sterimar, hingus tak kluar pun. Seminggu dah dia flu. Kesian sgt, tgh mlm mesti nangis tak selesa. Ada cara lain tak?#FTM #advicepls #pleasehelp #firsttimemom #firstbaby

15 Balas

anak saya baru baik selsema..tahun nie 2x dia kene..mula2 anak saya kene msa dia kne covid mase tu baru 5 bulan dan kali ke 2 bulan 9 nie..saya bg anak saya makan buah singo pear kukus and blend,air titisan tu saya bg minum,dan mandi kan dgn lemon bath..kdg saya sterimar and sedut..dan setiap kali mnd and nak tidur saya sapu lemon balm and letak kt hidung balm kayu putih brand eucapro..alhamdulillah sihat..tp bulan 9 nie punya saya ada bg ubat paracetamol sehari 2x tp 2 hari je dia mkn,hari ke 2 1x je dia mkn..hari seterusnya dia dh elok..dlm 3 hari alhamdulillah

9mo ago

puan boleh mandikan dgn lemon bath or mandikan dgn hirisan lemon..tp puan kene rendam dia beberapa minit dan boleh sapu minyak bawang putih kt dada dia..insha Allah semoga dipermudahkan ..aamiin

Anak saya 1 bulan 25 hari , ada selesama dan batuk berkahak. Mmg takda ubat. Sy pergi klinik, bt neb dgn seduk kahak. Tp balik batuk kahak masih ada. Awak boleh beli nasal cleaner, alat dia mcm sedut kahak jgk. Suction melalui hidung. Lpstu slalu buat tepuk percussion boleh tgk utube cara dia. Baby akan muntah kahak/berak berlendir. Satu lg saya sapu mingak cengkih setiap kali mandi. Sapu vicks baby waktu siang dkt dada dpn dgn blkg baby. Tp paling berkesan sy guna minyak cengkih tu.

buat air mandian,campur dengan minyak AOW dlm beberapa titis. air mandian suam,minyak AOW meruap dan disedut oleh anak melegakan hidung,hingus keluar sendiri. jika x,mandikan dengan air limau. sebelum tidur,calit kunyit hidup dekat batang hidung di antara kening untuk membantu pembukaan rongga hidung. sy suka pakai cara tradisional sbb selalunya berkesan.

Kerap bawak anak kena matahari pagi or bawak keluar pagi / petang. Kurangkan penggunaan aircond (kalau guna), make sure ventilation dlm rumah baik. Puan boleh guna penyedut hingus utk sedut hingus. Keep mandikan dgn air suam. Boleh juga guna minyak kayu putih. Jgn sapu banyak, panas.

org dulu² kalau baby flu..kena sedut hidung anak bagi hingus tu keluar..kalau anak perempuan bapak kena sedut..kalau anak lelaki ibu kena sedut..mak saya kata kalau kita sedut hingus anak lebih elok & lagi lega laa hidung anak

Puan dah try sedut? Lepas spray sterimar tu terus sedut hingus dia. Buat kerap2 inshaAllah cepat lega. Baby sy yg 2 bulan pun baru kena flu sbb jangkit kakak dia. Lepas sedut tu sapu minyak cengkih light2 atas batang hidung dia

Cuba belo balm garlic or minyak cengkih. Sapu di tepi rusuk kanan kiri & dada depan + belakang. Lepas tu rajin tepuk2 belakang baby / percussion. Tengok youtube sis. Okay. Semoga anak cepat sembuh.

Kena rajin guna sterimar pastu sedut dan paling penting tepuk percussion kena buat selalu… pastu boleh cuba guna minyak cengkih atau minyak asmak letak kat batang hidung & kening..

jgn tala kipas sgt.. tala kipas kt hujung kaki je.. klau ada aircond jgn buka lg bt sementara waktu.. bakar bwng putih.. lenyek dlm minyak msk.. sapu kt dada..blkg & hidung..

saya setiap hari mandi kn dgn mandian suam cmpur limau atau lemon kat badan dia. baby 6 bulan ke bwh digalakkan mandi dengan mandian suam , inshaaAllah lega dia pny flu.