Anak sulong 5 bulan, dan saya mengandung 6 weeks skrg ni.. haritu pn saya em czer sbb kurang ketuban

B4 this mmg kandungan tiada apa2 mslh, cuma air ketuban kurang yg myebabkn saya tpksa em czer.. and now got news yg saya preggy 6 w tu pn sbb kitaorg xpki apa2 perancang & hnya rncang sndiri. Saya nak keep baby saya tp saya tkut persepsi org thadap kmi suami isteri.. suami saya pula dia tkut mental health saya menjunam sbb yg time anak sulong pn saya kadang ok kadang x.. saya sedih, saya nak baby juga tp not this way 😭

6 Balas

dengar cakap doktor dan nurse. ambik perwncang. kalau dah bincang denhan suamj, tpi suami cakap jangan pakai perancang, pedulikan je sebab yg nak sakit badan awak. suami tau sedap sedap je. nurse pesan dkt sy mcmni, kena bertegas sikit untuk kebaikan diri. ada benda perlu bincang dgn suami, ada benda yg perlu kita decide sniri. 2 tahun jarak minimum . tktau nak advise mcm mana. smoga selamat kandungan awak dan awak sekali. risiko rahim pecah, darah banyak, bekas luka tak sempat recover dah koyak balik . even nakntry beranak normal pun takut tekanan pada rahim yg koyak czer haritu. lepasi bejaga jaga la pakai perancang

Sayang, bahaya mengandung lepas czer dekat2. Sedangkan dua tahun pun ada risikonya. So sy pelik kenapa misi lepas awk nak rancang sendiri. Tapi takpe, benda dh berlaku jd awk jgn stress, lg bahaya utk kesihatan awak. Pergi clinic, minta nasihat. Mereka bukan marah awk, tapi risau. Risiko awk tinggi jd kalau apa2 jadi kat awk, diorg pun kena report ke jabatan. Jaga kesihatan awak ya sis. Semua syg awk, jd awk cepat2 report dkt clinic so diorg ada masa nak teliti and jaga awak baik2.

i trmgndung ank ketiga masa baby kdua i baru 8bulan, ingt nk rehat lama sbb dah ada spasang ank, tup2 trlekat no 3, i dah dua kali czer, kali ketiga ni cnfirm kena czer jgk, sedih memg sedih xbrsedia satu sbb baby pon masih kcik, pulak czer jarak dekat, tapi nk buat mcm mana kena redha n trima jelah, anggap Allah bagi ni brsebab dia tau kita mampu wlau pon kita ckp kita xmampu, n now i tgh tggu hari je nk elective czer lagi 3hari, doakan i kuat, n spnjg operation xde masalah ap2..

mcm mne nurse doc boleh lepaskan ibu czer tanpa perancang 😭 saya yg beranak normal ni pun nurse doc mntk sabar n cucuk perancang sampai baby 1year katanya , dia suruh belajar dulu yela anak first kan byk benda nak belajar . czer jarak dekat byk risiko awk .. pegi je jmpe doc mntk pendapat , kalau rahim dan jahitan lama awk ok tkde mslah boleh je proceed . bab mental health , sendiri je tahu diri sndiri kuat ke tak kan ..

itulah kemungkinan yg terjadi jika x pakai perangcang dan rancang sendiri. awak n suami yg pilih nk rancang sendiri jadi mesti kena tahu yg possibility nk pregnant tu tinggi, so sendiri yg cari pasal x pakai perancang jd kena terima lah kesannya which is mengandung, benda pon dah jadi maka lalui lah macam biasa suami isteri support each other dan bnykkan positif thinking

teruskan je awk, in shaa allah yg baik baik untuk family awk. baby 5bulan anak first ya?