Contraction

Asssalamualaikum, saya nak tanya contraction tu sakit mcmana ya. Tengah tunggu hari utk serah diri. Tp dh start sakit mcm2, cuma tak pastintu contraction atau bukan.

1 Balas

waalaikumussalam Puan. Contraction ada 2: Contraction betul dan palsu. Contraction palsu ni yg saya alami, paling terasa 4 hari berturut2 di bahagian abdomen shj yg membuatkan sy terkejut selang beberapa jam waktu pagi shj. Saya ingat baby gerak kuat 😅 Ada juga rasa perut shj mengeras. Contractionm betul ni, kerap, ada yg kena berhari2 sblm bersalin, ada yg kena beberapa jam/ minit sblm bersalin. Ia berlaku kerap selang 5/10/15 minit dgn tempoh yg sama. Ada rasa macam sengugut heavy pain, sengugut biasa, ada yg rasa dari pinggang ke abdomen. Gitu

2y ago

Sakit celah kelangkang normal sbb pembesaran kandungan menolak bebarapa anggota dan organ badan lagi2 bahagian pelvic. puan jaga postur dan senam sesuai kehamilan. Jika puan rasa sakit tu melarat, jumpa doktor ya.