Contraction

Hi mommies . nak tanya macam mana contraction ni sebenarnya . sebab takut kalau serah diri doktor suruh balik lagi ataupun just contraction palsu je . apa ciri ciri contraction sebetulnya dan bila perlu serah diri ?

10 Balas

contraction ni dia sakit belah rahim. sekali mengeras dkt sekeliling perut. Dan sakit belakang yg teramat sngt. smpai nk baring , duduk , diri semua tak senang. kalau contraction buat position menungging bru kurang sikit sakit . and dia dkt kejap2. dtg hilang , dtg hilang.

2mo ago

ooo faham . skrg saya dah nak masuk 37 week . tapi sakit semua tu masih boleh tahan lagi .

sakit mcm nak terberakkk mcm taik sembelit tuu.. itu la pengalaman no2 , ingat nak berak , gi tandas tengok keluar lendir coklat merah merah centu . tak keruan dibuatnya , sampai PAC terus tolak gi labour room , teran sikit , keluar dahh 😆

sy 1st mom pon confused jgk. skrng 38 weeks nk ke hospital takut kena sidai suruh balik ja. kerap mengeras tp tk sakit lagi jd just tunggu kt umah & monitor gerak baby. incase sakit sgt standby terus pi hospital

2mo ago

kan sama laa kita first mom jgk . ghisau kalo g hosp sruh blik dlu . baby asyik ngeras je tpi tk sakit . smoga dprmudahkan urusan kita ye mommy ❤️

contraction ni sakit mcm senggugut.. akn hilang n datang dlm tempoh masa tertentu.. set jarak antara contraction.. bile makin kerap bole da serah diri ke hosp

Dia rasa sengugut yg amat2 sakit,, smbil rasa nk buang air besar,,, pastu, dia akan kerap dtg 5 minit atau 3 minit ,,

Sy wktu 35w, perut mengeras 5minit sekali. Tapi tak sakit. Kena warded utk monitor & cucuk dexa. bukaan 1cm

perut mengeras+sakit yg amat sangat.. ada turun tanda. contraction dia akan smakin dekat.

constant setiap 5 minit, makin lama makin dekat dan ada turun tanda darah.

2mo ago

ye 5 minit. makin lama ja 1-2 minit. dgn turun tanda darah. dia bukan light senggugut ya. dia senggugut yg teruk tu.

saya sakit 5minit skli then kne tahan wad sbb da ada bukaan 2cm

2mo ago

yup area bawah perut

boleh try dwnload apps contraction..