5minggu 2 hari

Asslam sy baru mngandung ank prtame 5mnggu 2 hari ..boleh suggest x acid folid mne yg ssuai ..sbb blum prnh makan ...mntk pandangan dari ibu² yg lain #ingintahu #firstbaby

5minggu 2 hari
25 Balas

saya pernah tanya doktor kalau awal2 mengandung perlu makan vitamin apa je.. doktor cakap awal mengandung hanya perlu makan acid folic 5mg je, xperlu pil kalsium,obimin,iberet dll..awak boleh beli di farmasi, nanti tanya ahli farmasi yang mana 1 acid folic untuk ibu mengandung, saya makan brand hovic 1kotak rm12, x ada bau langsung & saiz pil kecil je senang nak telan..

2y ago

Tapi sy pula ke klinik swasta 1 sarankan makan calcium d3 , multivitamin, folic acid , obimin & ubat tambah darah. Pastu p klinik lain doc cuma sarankan obimin & calcium d3 sahaja. Bingung juga sebab dah beli semua bkn murah 😩

sya makn acid folic ni...skrng tgh pregnant bby ketiga bru 6week 3 day..acid folic byk brand...sya ambil yg ni sesuai dgn kemampuan sya...sya amalkan ni sblm pregnant no.3 ni smpai lekat no.3 ni msih mkn...1 biji pgi

2y ago

400mcg lah bkn mg 🤭klu mg melampau dh tu.. 400mcg=0.4mg bleh jer nk mkn yg tu pn.. asalkn asid folic 😊

Saya pregnant 2nd. Sy makan Iron Folic dari Amway. Dia 2 in 1 . Folic acid & iron. Pregnant yg 1st sy mmg hb low. Yg 2nd ni Alhamdulillah takde masalah hb. Dr suruh teruskan consume sbb hb cantik, kencing bersih. Semoga bermanfaat.

try new obimin.. kalau dulu sy try iberet.. tp mmg membuang kuat.. sy stop iberet try obimin okey.. kat klinik pun mkn obimin je.. Alhamdulillah ok.. sbb amik obimin atau iberet dlm dh skli ngan vitamin2 lain..

sy amik iberet yg sesuai ng sy la..yg mula doktr bg zincofer sy xleh telan lgsg, pastu bg yg iron tablet utk tmbh drah jgk blh telan tp xnaik jgk hb last skli doktr p iberet trs naik hb sy, Alhamdulillah..

Ya apa apa brand pun boleh. Kalau boleh beli dari farmasi folic acid yang 5mg. Makan sebiji sehari. Kalau buka buku pink di Klinik Kesihatan, boleh minta folic acid percuma dari nurse.

2y ago

Lebih dr 5mg ada apa2 kesan tak pada kandungan

ye saya beli dekat farmasi jgk...yg ni boleh telan sbb xde bau...kalai zincofer trpksa tahan bau utk telan..masa pregnant anak 1 & no.2 lps buka je buku trua dpt zincofer

Sy makan iberet folic.. Klau yg hb rendah.. Tp selalunya klau buka buku Di klinik kesihatan dorg bg folic acid, vitamin c Dan satu lg ubat..

2y ago

Tak semua iberet boleh makan sis . Saya pernah minta keterangan dokter . Dokter cakap bagi lah banyak mana ubat tambah darah pun kalau minum kafein dia akan potong balik jugak . So tips hb ni dokter sarankan saya cut terus kafein lepas disahkan kencing kotor dan pembawa gbs 😭 , dokter minta saya cut terus kafein , minum air masak banyak dan amalkan barli suam dan horlick jugak alhamdullillah kandungan 15w , selepas tiap2 hari ulang alik kk and dokter bagi masa dgan saya 2w untuk recover , saya punya kencing kotor , hb semua dah maintain . start kandungan 18w sampai skrg 23w hb maintain 12 keatas . Skrg saya just kena checkup sebulan sekali sebab takde masalah lagi . Kandungan 27w repeat minum air gula pula

sy mkn acid folic brand appeton. yg kk punya bau dia boleh bwk muntah😂 mna² pon okey je. selagi kena dgn tekak

tak kesah pon asid folic apa. janji makan. ada yg jenama appeton. better cari dkt pharmacy 😘 btw congrats! ❤️