Nasihat semasa berpuasa

Assalamulaikum semua. Saya tengah pregnant anak pertama & sekarang kandungan 3 bulan 2 mnggu. Ramai yang tak galakkan utk berpuasa tapi ada yg bagitahu kalau tahan, boleh je puasa. So sekarang ni saya xpasti masa bila boleh tahan ke tak. Haha. Sbb kalau ikutkan saya boleh je tahan. Ada apa2 guideline atau nasihat tak? Risau jgk kalau saya je boleh tahan tapi baby xboleh tahan. Help me plsssss #1stimemom #bantusharing #pleasehelp

28 Balas

sy pon 3bulan lebih tapi xsggup nak puasa sbb ksian bby,cba jgak hari pertama tapi asyik menyanyi ja trus makan sbb pk bby msih baru puasa boleh di ganti bby xblh diganti kalo jadi apa2 😊

kalau macam saya ..saya terus tak puasa dari hari pertama..bangkit je perut berkeroncong lapar..even kita rasa kita kuat tapi yg dekat dalam perut perlukan nutrisi..puasa boleh ganti sis..

saya pregnant 13 minggu cuba untuk puasa tapi x mampu sbb pning kepala..lg pula sy kne makan ubat darah tinggi..n sya juga x nak amik risiko sbb sy tunggu utk pregnant 8 tahun..

3y ago

betoi tu sis

aunty saya preg last year puasa, anak keluar down syndrome. sy xkata lah sbb xpuasa but saya jd gerun pulak.. tkt anak xcukup zat. tp ikut badan masing2 jugak tu..

3y ago

Down syndrome berkait dgn kromosom yg abnormal.. bukan berkait dengan puasa atau tak. Kromosom tu dah terjadi masa awal kehamilan lagi.. masa persenyawaan lagi☺️

pada saya la kan, hanya kita yang tahu badan kita macam mana, kalau ikut orang, semua orang pengalaman tak sama.

ada hari saya puasa penuh ada hari baby menendang2 ,saya bukak puasa sekerat hari je..kesian pulak rasa

sy pun 3blan lebih tp sy tk berani nk puasa . perut sntiasa rasa lapar . bila thn rse lain sngt perut..

puasa boleh gnti,ank bkn senang nk dpt