36week 2day baby breech (songsang)

Assalamulaikum mommies ❤️ saya just nak share . Semalam saya cuba buat ecv pusing baby untuk ke laluan , tapi tak berjaya dan doc bagi tarikh untuk ceaser hm , ada kemungkinan baby boleh turun sendiri ke dalam masa 2minggu lagi sebelum ceaser ? #firstmom #ingintahu #pleasehelp #bantusharing

4 Balas

Saya breech jugak masa 36w3days. Dah try sujud lama2, buat beberapa cara bagi baby pusing tapi baby taknak pusing sbb dah sempit. Then doc buat refer letter ke hosp. Saya warded hosp and doc pakar try buat ecv procedure tu. Masa buat 37w1day. Alhamdulillah berjaya. Sebelum tu doc ada bagitahu beberapa risiko, harapan dlm 50-50 berjaya. Saya & suami ikhtiar je, cuba proceed ecv tu. Rezeki lah baby dapat pusing. Sis cuba je dlu buat sujud lama2, mana tahu ada miracle kan. Kalau sis nak try buat ecv tu, boleh tanya pendapat doc dulu mcm mana. Semoga dipermudahkan urusan sis🥰

bg saya x kira laa normal or csec..asalkan awak sihat dan baby selamat teruskan saja.. jg baik² masa pantang nanti.. pengalaman saya ... 36 breach.. saya buat urutan..baby turun..tp overdue..jalan x bukak..so hospital tahan..cucuk epidural..bukakkan jalan 2 cm(sakit yahamat).. 3 jam selepas tu anak dah berak..rupanya jln x bukak sbb anak dah slow terbelit tali pusat..nasib csec cepat².. so tawakallah..Allah dah aturkan semuanya..dah usaha kan..moga semuanya dipermudahkan.

Sy pun breach. Lps operate cyst, dia melintang dgn kpala belah kanan. Tak nak turun. Tp doktor ckp x blh ecv sbb dh prnh cser and br 3 bulan operate buang cyst. Nnti rahim blh pecah katanya. So nk tak nak klu baby tak turun sndr, czer kali kedua lg kut

2y ago

Allah , semoga dipermudahkan urusan sis bersalin ye 🥺🤲🏻❤️

Mostly last baby boleh pusing sampai 37 week sahaja.

2y ago

Insha allah. Baby sy pun breech, 35 weeks, gigih juga nak memusingkannya. Moga dipermudahkan urusan bersalin ye sis.