Susu ibu memgandung

Assalamuallaikum ibu² semua,boleh bagi cadangan susu ape yg bagus utk ibu mgandung,saya masok minggu ke5 dh ni

6 Balas

Waalaikumussalam..semua jenis susu berkalsium boleh minum dear..nak kata yg betul2 bagus tu susah sbb ikut penerimaan badan dan tekak kita jugak..cuma kalau boleh elakkan susu yg ada tinggi gula..kalau nak beli susu khas utk ibu mengandung kena tengok dulu kandungan gula dia sbb ada sesetengah susu ibu mengandung ni tinggi gula.. Selain susu, boleh jugak consume pil kalsium..fungsinya sama jugak..atau cari sumber kalsium dari sayuran dan makanan lain.. Tapi yang paling penting waktu awal2 mengandung ni, pil folic asid kene makan, jgn skip..🤗

2y ago

Tak pasti kalsium doktor punya mcm mana..sbb kalau dekat KK selalunya takde bagi pil kalsium..pil kalsium ni boleh beli kat farmasi..cari calsium lactate..

semua susu yg awk boleh minum. tpi kalau ade history kencing manis or berat bdn berlebihan, elakkan susu mengandung sbb tinggi kandungan gula. nurse tmpt sye suggest minum susu hl. sbb ade folic acid dlm tu + rendah gula.

Wsalam, apa2 susu yg awk blh minum (kotak, bancuh)..klu nk spesifik utk pregnant, sy suggest apply sample susu (foc) dlu utk elak pembaziran.

ms sy prngt sy mnum ssu laaz..utk hb low alhamdulillah ank sy lhir xde kuning malah kulit bersih putih gebu🥰

Waalaikumussalam, nurse sy ckp susu fresh yg terbaik. Ada tulis pd kotak/botol "fresh milk".

apa2 susu pun boleh