czer

Assalamualaikum...siapa kt sini prnh brsalin czer blh crita kn sedikit tntng pnjagaan brsalin secara czer dari segi mknan pnjgaan diri dn sebagainya..sy bersalin secara czer 7 hari yg lps tpi sy rasa nk brjln nk brgerak pom ssah sbb trasa sakit d bhgaian jhitan..blh bgi tips mcm mne pnjgaan besalain secara czer nih? terime kasih

17 Balas

Wlaikumsalam.. Sy czer.. anak pun dah 10 bulan.. Kene make sure jahitan tu sentiasa kering.. gam yg melekat kt jahitan tu kene cuci masa mandi ambik tuala sapukan pelan2.. pastu lap kering.. makan buah oren/vit c.. jgn makan ikan/pati haruan.. Pantang makan lama cikit.. tkot luka bernanah kt dlm.. jgn buat keje berat/angkat benda berat.. mse raya buat keje lebih cikit pun terasa balik perit kt jahitan tu.. ingatkan dh okay tp masih terasa 😅 lg 1 sye ikut nurse pesan jgn start makan jamu awal.. biar lepas habis pantang tkot efek jahitan kt dalam tu..

Saya skrg sudah mngandung balik. ..ank saya dh 3 tah7n lebih.. ..kalau nak betul tmpat czer tu bgus2. .jga permakan. .klu mandi. ..pasti kn lap2 smpai kering. ..kalu dpt bersihkn bahagian cser guna cottonbad simpan mnyak bby sikit....tak lah rasa kasar . ..buang sgala itam2 d line cser slow. ..kalau tdo mlm. ..ikut keselesaan akak. .klu saya ...saya melatihkn diri. ..selang2 tdo lurus. ..mengirin. ..yg penting makanan tu knk jga. ..

Waalaikumsalam, pastikan jangan angkat benda berat2.. sy pernah angkat air mandi untuk anak, time tu dah sebulan bersalin. Then luka tu jd xkering n berair.. bila berair doc akan tekan di bhgian yg berair tu untuk keluarkan air bisa tu. Sakit..... satu lg doc pesan jgn minum pati haruan atau gamat. Dia kata kalau nk mkn haruan mkn yg ikan betul tu buat sup.. jaga diri dan pergerakan

Pastikan luka sentiasa kering, lepas mandi, bahagian luka tu lap dgn kain lain yg bersih, kalau blh masa lap tu duduk dkt kipas supaya sentiasa kering, kalau lembab tu yg blh jd bernanah semua tu, bykkn mkn vit c & oren sunkist utk cpt sembuh. Menyusu bdn pun ok utk ceoat kecutkan rahim ☺️

Hai..sy pun czer anak ke2..dua dua pun czer....bru 7 hri..alhamdulilah bole bergerak ..sy hritu kena dos bius yg tinggi jd doc sarankan bnyakan bergerak yg ringan2..dan jangan terlalu penat..hehhehe...luka tu kena pastikan kering selalu..minum air suam supya perut x mengeleber..😅😅..

Waalaikumsalam .. alhamdulillah anak da masuk 4 bulan skrg ni . Kene jage pemakanan untuk pantang kalau x jahitan tu lambat nak kering . .lagi 1 x boleh angkat berat .. effect sakit pinggang tu smpai skrg but normal la org cakap ..

Saya anak pertama czer ..sy amalkan makan ikan haruan ..minum pati haruan .. Pati haruan tu make sure baby da x kuning.. Seluar jangan yg ketat2 ..sentiasa cuci dan keringkan luka..hehehehhe...dan kalau mula2 tu jangan makan nasi keras nnt susah berak.😂

5y ago

nk cuci pkai ape? air suam biase ke or air paip biase jer

Awk bleh cuba beli spray utk luka kt farmasi. Lps mandi pagi tu spray...lps tu anginkan kwsn luka. Sy punya dr gam je yg luar. Tp sy spray juga hari2. Luka bhgn dlm dr kata 2 bln baru betul2 baik

5y ago

Oh lagi satu mkn buah yg tinggi vit c utk cepatkan pemulihan luka. Mkn pil vit c pun bleh juga

Sy pun bersalin czer. Baru je hbis pantang. Bile mandi sy akan cover bhgian luka. Dh sebulan bru mandi direct mcm biase. Make sure luka sentiasa kering

Jaga luka, sentiasa kering. Move kan badan jgn biar sedenteri je. Jaga makan berpantang sama je. Just ingat, luka dalam tak heal lagi kita taktau so take care k