Baby tak nak merangkak

Assalamualaikum,parent saya nk tanya normalkah bayi 7 bulan tak nak merangkak dan masih tidak boleh duduk sendiri..apakah solutionnya#firstbaby

5 Balas

normal.. tp boleh je diransang.. boleh tengok kat youtube atau baca article2 ttg activity yang boleh membantu anak cepat capai milestones dorang..

3y ago

normal tu sis.. kena tahan sikit lah dengar dia merengek tu.. anak sy pun xsuka tummy time.. sy letak je.. mula mula letak sekejap.. lepas tu letak lama sikit.. kalau dilayan mmg dia xmahu buat.. skrg anak sy baru masuk 6 bulan.. dah boleh angkat perut sikit2.. satu lagi mase tummy time kena ade mainan sekeliling dia.. baru dia rase nak explore.. bab duduk tu sy xleh share.. sbb anak belum duduk.. 😅😅😅 tapi xpe sis.. lain anak lain perkembangan nye.. jgn risau ye..

Lebihkan tummy time & biar dia explore barang.. Boleh try letak mainan kesukaan dia kat depan (ada jarak) so dia try ngensot ke depan nak capai..

3y ago

Tangan tu dh signs dia nak try tu sis.. Bby sy dulu pun camtu.. Tangan & kaki je lebih.. Tp xde bergerak pun. Tp lama2 kalau selalu buat, dia pandai sendiri.. Sy dulu letak bungkus wet tissue, mainan dia, botol susu.. Yg senang dia nak ambik. Buat tummy time. Tak payah lama 5-10 minit setiap sesi.

Normal..ank sy 5. Ade yg ikut step dr ngensot ke merangkak tp ade yg x ikut step. Cth dr ngensot trs pnjt2 & bjln

3y ago

itu laa sis..sya anak 1st nii..bila tgok milestone die berbeza dari bby yg lain..hati rasa risau..ok ke anak aq nii kenape xnak merangkak pastu meniarap pun xnak buat..baring je telentang mcm xaktif pergerakan mcm baby2 lain..cuma pikir positif kadang ajar jugak bgi meniarap ransangan smpai stress tgok die xjugak asal buat je menagis2😅

normal.baby sya masuk 10bulan baru merangkak.

3y ago

erm..dia jadi mop lantai.baju setiap 2jam kena tukar😂😂😂😂.skrg bby 1y1m6d tengah nak belajar berjalan

normal...stiap prkmbgn bby brlainan

3y ago

xpa puan...enjoy ja slagi xsakit insyaAllah