Nak tahu itu tanda2 nk bersalin ke??

Assalamualaikum..nk tnye..knpe ye kaki sy bgkak gler..then susu ke hape smua sy mnum & mkn..lpastu celah klengkang sy sakit sngt2..dgn tulang pelvis sakit..lpastu pnggang kdang2 sakit sy sapu mnyk je..bby skrg siang dia kurang aktive..klau sy kacau skjp je dia grak then snyp balik..dahla tgh sembelit..kdang2 bwah perut tu mcm cramp..tp on offla..bile cramp tu lama bru ok..sy sapu mnyk kapak je..tu tnda2 nk brsalin gak ke..tq yg jawab..

2 Balas

dah berapa minggu dah nie sebenarnya? kalau dah 36w ke atas mungkin lah. tapi boleh google tanda2 bersalin. kalau sakit tulang pelvic tu saya nie pun start dari 4bulan dah sakit dah, mungkin sebab perut besar. kalau cramp masa yg lama mungkin braxton hicks. kalau cramp setiap 10-5minit sekali tanda nak bersalin. sembelit boleh consult dengan doc atau pergi je farmasi cakap nak ubat sembelit utk pregnant. biasa farmasi bagi ubat sembelit utk kanak2 tu. satu lagi jangan sapu minyak panas tak elok utk baby, sebab apa yg kita sapu akan meresap dalam badan.

ada tanda tanda hampir waktu bersalin dah tu