Ingin bertnya

Assalamualaikum sya mau minta pendapat baru" nhe saya dapt info dri nurse mengatakan untuk vaksin covid19 sya sekarang megndung 6 bulan adakah disni ibu yang sedang megndung sudahh megambil vaksin? Saya bukan ap risaw sanggt sbb ada yg cakap vaksin nhe tidk baik saya just minta pendapat tqq

33 Balas

Waalaikummussalam . Ikut badan juga ade yg okay . Saya tolak vaksin , takut baby saya jadi ape2 . Sebb banyak kawan saya keguguran lepas ambil vaksin ni. Janin jadi mengecut . banyak sebenarnya kes keguguran lepas vaksin nie , cuma x di heboh2 kn je.

Boleh je ambik, sya dlu pun rsau nak ambik, Ingat lpas bersalin nak ambik vaksin, tpi nurse tnya bila ambik vaksin, bgus ambik cpat² sblum akhir kehamilan katanya, syukur dah lengkap pun 2dose 26/7, takda apa², baby pun OK je sihat aktif☺️

First dose 15july sec dose 5aug jgan dgar ckp org sis iktihar dan redha sbab kita glongan mngandung yg tinggi risiko utk covid, Effect pun xde kesan dkat baby pun insyaallah yg penting kira gerak kan baby je.. Yg ckap bhya tu antivaksin ke tnya je😅

3y ago

kalau saya amik vaksin masa weeks 14 lagiii

Saya ambik dose pertama masa 6bulan & dah selesai pun ambik dose yang ke2.Alhamdulillah semua okay,bby pun aktif .Kalau xambik lagi bahaya untuk Ibu n bby bukan ap kes membabitkan orang mengandung sekarang tinggi..Harap sis ambiklaa ye..

sy pon mule2 takot jgk amik vaksin sbb 1st kandungan lama plk tu tunggu..lastly amik jgk vaksin bile dh 5 bulan sbb dh rasa kick baby masa tu..skg dh complete 2 dos..risau jgk x amik sbb covid kan lagi2 ibu hamil imun rendah..

sy dh full vaksin kandungan usia 18minggu...alhamdulillah baby sihat² je..sy je lengguh² tgn tp tu biasa...lebih baik ambk vaksin sis..sbb risiko pd ibu mengandung tinggi klu xambk vaksin..

Sy pun skrg 6bulan sda . Masa p appoinment hosp , misi n doc suru sy ambil vaksin .. tapi time di KK takda pula misi sama doc tanya pasal vaksin tuu .. alhamdulillah dos 1, bby n mama ok ..

Sy dh fully vaksin..first dose 6bulan setengah dan 2nd dose 7bulan seminggu..alhamdulillah xde ape alahan dan baby pun ok sihat..better amik vaksin dari tak ambil..langkah selamat

saya dah fully vaksin. alhamdulillah. better cepat² vaksin.sebab kalau tak cukup dos atau tak vaksin lagi tu yg risiko lebih tinggi. saya ambil vaksin masa kandungan dah 7 bulan

Tak baik😅tengok tak berita semasa berapa ramai ibu ngndung berisiko smpai ditidurkan sbb tak vaksin.. Dalam Islam pun ckp kne ikhtiar jgn la percaya ckp org yg tak berilmu...