Ubat kuat rahim

Ubat kuat rahim patut amal ketika mana ye ..ketika bleeding atau sblm bleeding...sy 7w...dah 2x gugur sblm niy....

16 Balas

Saya makan ubat kuat rahim jenis dhupaston mula dari tahu pregnen. sblm ni saya prnh gugur 3 kali. dan skrg Alhmdllh Allah bagi rezeki mngandung lg n now dah masuk 19w. selama 3x gugur saya tak pernah makan ubat kuat rahim coz Dr hospital cakap ubat kuat rahim hanya utk ibu2 y prnh kguguran brtrusan sebnyk 3 kali. utk selama 3 kali prgnn sy x prnh prg swasta..dan kali ke 4 ni baru rasa mcm satu kprluan jumpa dgn Dr2 veteren bahagian sakit puan. then start dr situ sy ambik dhupaston. Pernah juga saya jumpa dgn Dr pakar gobermnt tanya tntg keperluan utk ambik ubat kuat rahim ni ada kesan sampingan ke tidak, andaikata ibu2 y hamil skali atau 2 kali gugur utk ambk sdri ubat tu boleh ke?so Dr ckp xde masalah n xde kesan bahaya pun, jd sy buat ksmpulan, sbnrya bukan x blh makan, cuma Dr hospital @ gvrmnt x bg sbb itu prosedur mrka. mrka hnya dibenarkan utk bg ubat tu kuat rahim tu selps 3 kali gugur berterusan..mcm sy skrg ni dr pakar d Gvrmnt bg sy mkn ubat tu smpai 20 minggu je.

12mo ago

sy pnh gugur 2x.. skrng alhamdulillah pregnant semula.. br cek, kandungan br 4 minggu.. awk makan ubt kuat rahim start brapa minggu?

Ubat kuat rahim biasanya doc yang akan tentukan lepas scan atau dapatkan rawatan. Xbole ambik sebarangan tanpa nasihat doktor. Macam saya kandungan pertama kena makan 2x sehari selama 9 hari..tapi xde rezeki juga saya gugur. Kandungan kedua saya makan 2 x sehari untuk 14 hari tapi masih tak de rezeki. Kandungan ketiga berlaku juga spotting then dinasihatkan makan 2x sehari untuk 20 hari alhamdulillah survived. Doctor akan cek kondisi kandungan dulu sebelum keluarkan preskripsi.

jmpe dr sis.. sy pun kandungan ke 3 ni mkn ubat kuat rahim tp sy pg swasta tnya dr cara mkn dan dos nya.. sy pun pglmn gugur 2 kali sblm ni.. alhamdulillah baby skrg 27 mnggu.. masa tu sy mkn ubat kuat rahim smpai semester pertama je.. semeste ke 2 dr suruh stop.. dan kndungan ke 3 ni sy xde bleeding tp tetap mkn ubat kuat rahim sbb ada sejarah gugur 2x

12mo ago

awk mkn ubt kuat rahim ms kandungan berapa minggu?

Awk p jumpa doktor kt klinik swasta..doktor yg mmg pakar sakit puan..scan kt situ dan ceritakan sejarah keguguran..ada yg perlu ubat kuat rahim ada yg tidak..ada yg sekejap je perlu ambil,ada yg lama..penyebab keguguran bukn rahim lemah je,byk kemungkinan..apa2 pon mmg kena jumpa doktor..

Sye ambil ubat kuatkan rahim dari hari pertama dpt upt +. Beli je kat farmasi biasanya permulaan 2 kali sehari, 12w sekali sehari sehingga habis 1st trimester atau ikut instruction dr. Dr akan bagitahu bila perlu reduce dos. Kalau ada history gugur atau dah berumur kena ambil.

10mo ago

Masa tu baru juga.. Must be 4 weeks terus makan duphaston.. Sya 38 tahun dan sudah lahir anak sya 9 months ago, maaf ya lepas 2mth baru nmpk komen kamu, harap pregnancy awak baik2 saja sis

kena pg klinik jumpa dr sis. xbleh sembarang ambil ubat . sy hari tu pun bleeding xbrani makan ubat. sy pg hospital terus even bleeding sikit. nnti dr akan bagi ubat kuatkan rahim sbb sy prnah gugur skali.. nnti bagitau kat Dr yg prnah gugur 2 kali .

Saya pernah dua kali keguguran. Saya checkup ke klinik swasta yang saya pernah pergi ketika keguguran kali kedua. Mereka dah ada history medical saya. Jadi senang. Sebaik saja confirm hamil kali ke tiga, doktor situ bagi saya ubat untuk kuatkan rahim.

12mo ago

awk mkn ubt kuat rahim start brapa minggu?

biasanya ubat kuat rahim nie doc yg akan bagi sbb kita tak boleh suka² makan sendiri .. mcm saya sendiri sbb 2x gugur dan sedang preggy ke-3 masa tu .. doc bagi duphaston utk 2 minggu punya makan ..

2y ago

saya doakan urusan awak dipermudahkan dan inshaallah, Allah swt akan beri lagi rezeki cepat ..

Waktu saya keguguran kali kedua tu, doctor dah pesan awal awal kalau tahu pregnant terus consume duphaston and boleh je dapat over the counter kat pharmacy. Better ambik sebelum start any bleeding

Ubat kuat rahim tak boleh diamalkan sendirian tanpa preskripsi drp doktor krn ianya ubat terkawal. Hanya utk kehamilan tetapi berdarah segera ke hospital. Jika perlu doktor akan beri.