kewarganegaraan

Assalamualaikum, sy org malaysia dan suami sy org Indonesia. Kalau sy lahirkan anak di Indonesia, apakah status kewarganegaraan anak sy nanti ye? Harap ada yg blh jawab soalan sy ni. Terima kasih :))

4 Balas

Kl sy indon suami mlys..ank 22 lahir& passport indon..skrg pndh ksni so nk ikut wn mlys..smua sy tgh uruskn sijil lahir tgh sy cop kat kementrian hukum&ham,kementrian luar negri lpstu br cop KBRI dmlys cz nk dftrkn jd wn mlys..cb sis tny kedutaan mlysia yg djkrt ank blh passport merah/hijau indon

Status ikut ayah especially kalau lahir sana. Tapi andai kata dia dah besar dan nak tukar warganegara, tetap boleh dapat warganegara sebab ibu orang malaysia. Boleh dapat ic biru dan passport malaysia. Cuma surat beranak kekal ikut negara tempat lahir.

maaf...bg pngetahuan sy..rsnya status warganegara indonesia.. kcuali kalau lahir di malaysia..tak slh sy la..hrp ada yg akan btlkn sy jika apa sy smpaikan ni salah..😅✌

Status ank sis nti wrga indonesia sb lhir di sne..