Mistik or teknologi?

Assalamualaikum, sy nk minta pendapat. Sy mengandung 9w..mse scan 8w, just ade kantung je.. janin xde lg..bg sy itu normal..tp bg family mertua, x normal..fyi, family husband sy jenis yg percaya benda2 mistik e.g saka or whatsoever. Bru ni husband crite kt ayah dye..then ayah ni pergi la tye org yg pndai berubat..dye ckp sy ade saka keturunan mak yg ikut sy then makan janin tu, thats why kosong mse scan..stahu sy belah mak sy sememangnye TAKDA saka..Family sy pon xpernah cerita..sy pon x pernah kne ape2 gangguan sblum ni..btw ni kandungan pertama..sy x tahu nk percaya ke tak..sbb sy dan family terdekat sy x pnh alami pengalaman mcm ni..arini dorg nk bwak sy pegi berubat buang saka tu..allahu..seram pulak rasenye.. ade sape2 yg pernah alami mcm ni?#ingintahu #pleasehelp #firstbaby

74 Balas

Hi dear, my first pregnancy i didnt know that i was pregnant until it was 16 weeks old.. during that time kantung mmg kosong and that has nothing to do dgn dgn bnde2 ni.. Anggap je tkde rezeki lagi.. sbb kadang2 dia melekat tpi persenyawaan tu tak jadi.. It can be bcause of MANY factors.. jarak after 1-2 months after buat D&C alhamdulillah dpt tahu i pregnant lagi! dpt tahu 1 week after tros gi check clinic untuk scan.. tpi sbb untuk 8 minggu tu still awal untuk determine apa2.. So Dr suruh come back at 11 weeks alhamdulillah this coming 1/5 serah diri. Jangan mudah percaya dgn bnde2 mcm ni.. it will affect you and the fetus as well dear klau u stress. Bnde2 ni mmg wujud but kita berlindung, berdoa dkt Allah so that nothing will happen and banyakkan zikir and baca ayat kursi untuk pendinding dri yg tak baik.. nak percaya bulat2 ada saka ni semua tkut nnti boleh jatuh syirik sbb terlalu taksub and if tambah lagi this is ur first child.. tkut klau berubat salah tempat.. we dont know people's motive. kadang tukang yg mengubat tu yg aim janin pertama. Anyways, take care of urself much love xoxo

bkn awk je sis, ada je jenis fmily yg masih percaya mcm tu. benda ni ntahla ye xtahu normal ke x. sbb sy scan yg pertama mse usia da 10 minggu. mmg nmpk kantung dan ada heartbeat. berubatla sis kalau itu tuk senangkan hati mertua tp kena ingt kalau rawatan tu pelik siap berurut bagai rasa x perlu kot.. sis kena bykkn solat hajat selawat byk2. kdg2 setan ni da nmpk umat muhamad ni rasa ragu sikit mulala dia goda lg buat sis dgn suami mkin percaya. lg satu amalkan surah al baqarah dlm rumah atau bilik tempat sis tido.. buka je kat youtube kalau betl ada ggguan insyaallah mampu halang. sy jujur ckp dlm hamil ni dua2 rawatan sy buat . yg moden sy buat. perubatan islm pun sy buat sbb sy pnh kena sihir sblm kawin. lgpun suami blik keje mlm. risau ada yg mengikut msuk rmh . sbb xnmpk. tp sy lebih buat mcm tula. dgr ayat quran, zikir smua.. apepun yg terjadi jgn smpi kita hilang akidah dan iman. mak sy selalu pesan mcm tu. Allah tu tak tidur

Uish.. tu dah jatuh hukum syirik dah tu. Percaya pada saka. Nauzubillah min zalik. Kalau bab2 larangan Allah, puan ada hak untuk melawan. Tetapkan pendirian tak nak berubat saka ke apa. Normal lah before 10 weeks nampak kantung saja. Janin pun besar biji anggur. Expect apa? Besar buah tembikai terus? Tu busung bukan mengandung. Ini lah manusia. Budak budak zaman sekarang kata “palatoa”. Dah bodoh tak nak cari ilmu. Lepas tu buat2 tahu. 🤦🏼‍♀️ 10 weeks baru lah ada degup jantung. Kalau kata tak ada janin pun, 10 weeks tu baru boleh tahu. Ada degup jantung ke x. Even 10 weeks tu janin kecil sangat. Mak mertua puan tu tak pernah scan ke anak dia dulu? Ke agak2 je mengandung 🤣… Alahai.. zaman milenium dah ni.. bukan zaman pak kadok.. adududu.. Kalau tak percaya, boleh p google. Saiz n ukuran janin dari few weeks to 39 weeks. Bukan mengandung anak gajah nak gedabak terus ada isi. Aigoooo…

Kalau ikut dari apa mak saya kata. Tak ada nenek moyang pun yang tak bela saka. Sebab orang dulu guna saka untuk jaga tanaman dan rumah. Cuma zaman sekarang je orang dah tak nak ambil tahu pasal saka keturunan ni. Kita tak nak terlibat dalam benda syirik tu. Tapi nak kata saka keturunan tu tak ada memang mustahil. Untuk kes manusia yang terlalu percaya pasal benda ni akan merosakkan keturunan. Ada baiknya orang macam tu kembali kepada Allah. Boleh jatuh syirik kalau percaya benda tu yang penyebab benda tak baik terjadi. Berubat tak salah tapi minta la di jauhkan dari benda tak baik. Bukan la semata mata kerana saka. Apa pun jadi hanya Allah yang membenarkan. Kun Fayakun.Jadi mohon la pada Allah untuk di jauhkan dari perkara tak baik. Makin kita fikir benda tu ada kuasa merosakkan kita, benda tu akan makin hadir sebenarnya.

Saka jugakkk la yg kena fitnah 😂😂 patutnya benda2 gini jgn bgth org lain dulu. Ckp dgn husband je. Klu inlaw awak tnya ckp je alhamdulillah doakan saya & baby sihat mak/ayah. Saya & suami tk ckp dgn mertua / mak ayah saya yg saya pregnant, until saya pgi scan nmpk baby & kedudukan kantung dlm rahim. Rsnya dlm 8w+. Even skg nk masuk 7m pun, hanya family sndiri family mertua, bff & colleague je yg tahu saya pregnant sbb pgi kje jd org nmpk perut besar. Saya tk pernah announced/share gmbr pregnant di mana2, lgpun saya xde socmed. Pertama utk jaga kandungan & diri sndiri, elak penyakit ain’, kedua xelok share gmbr bump, ketiga sbb nk elak org2 luar bg pendapat/cadangan bukan2 pd saya. Saya doakan kandungan awak baik2 sahaja ye. Insyaallah ada tu baby, jaga diri. Selagi xde bleeding, should be fine 🤗

Sama mcm sy awal2 kawen haritu. Pegi berubat kakak ipar, tiber org berubat tu kata tak dapat nk berubat sbb kat situ sy yg berangin. Then dia kata mak sy ada amalkan benda bukan2 akan buat sy susah nk mngandung. Seminggu duk pikir pasal tu tp laki slalu pesan, tukang berubat tu bukan tuhan nk tentukan kita boleh pregnant atau tak. Hari2 ktorg doa mintak trhindar drpd benda2 tak baik. Alhamdulillah tak smpai sebulan kawen dh lekat baby. 8w scan pn nmpak kantung je dulu. Skrang dh 25w, baby grow sehat je, Alhamdulillah. Pegi bawak mak jumpa ustaz2 pn diorg kata takde pn mak ada amal benda bukan2. Entah mcm mana lahh tukang brubat dulu tu boleh cakap mak amal benda pelik2 aihh. Sy mmg berangin sbb drpd skolah lg ada gastrik. Skrg pn slalu sedawa & pedih ulu hati 😅

sy pregnancy ke 2 ujung tahun lepas scan masa 8 weeks, doktor spital swasta ckp kandungan x menjadi sbb x nmpk rupa kantung yg btl katanya.. paksa sy buat dnc immediately. tahun ni sy pregnant lg.. 8 minggu sy scan kt klinik, puas doktor cari cr br nmpk kantung, tp kosong and kecik and saiz br 6 minggu lbh.. doktor soh repeat lg 2 minggu.. masa repeat alhamdulillah nmpk n dgr heartbeat.. so moral of the story, jgn terburu2 percaya benda tahyul ni.. kandungan stiap org berbeza.. kdg2 ovulation lmbt so kiraan usia kandungan akan jadi berbeza.. kita ingat dh 8 minggu tp sbnrnya br 6 or 7 minggu.. sy takut sikit citer psl bomoh2 bagai ni, sbb tkt kang dia plak yg "hantar" staff ghaib dia dok follow kita supaya kita slalu dtg berubat dgn dia 😅

wsalam awak , awak sama macam saya . saya masa scan 7weeks pun doc cakap tak nampak kantung and baby . doc suruh saya double scan bila msuk 14 weeks . fmily belah husband saya ni cakap mmg takda baby sbb kt saya ada saka . benda tu dh makan janin . tp husband saya tak cerita dekat saya . husband saya cuma cakap jgn harap tkut takda bby nnt saya sdeh . then saya double scan kan tme 14weeks bru nmpak kantung and baby . time tu bru husband saya cerita yg fmily dy cakap baby saya xdak sbb benda tu dah makan 😌pdhal msa 7weeks tu tak nampak sebab kecil lagi . doc pun cakap stiap orang tak sama . ada stengah 7weeks dh nmpak . and kt saya xdak pun saka .nnt awak double scan balek okay . smoga Allah pmudahkan urusan awak .

1y ago

Doakan sy sis..sy xde support melainkan family sy je...alhamdulillah dorg sgt positive..husband n family dye x abes2 suh sy g cuci..sy xde sakit, xde bleeding pon...sy nk tggu repeat scan 2 mggu lg..dorg mcm x support..katenye dah mmg takde..allahu sedih nye..dah la sy dgn husband sy pjj..

Setiap kandungan kita semua ni berbeza beza . Ada yang 5weeks dah nampak janin . Ada yang 5weeks tak nampak langsung , nampak kantung je . Ada yang 10weeks baru nampak janin tu . Bab benda benda mistik ni , nak percaya boleh , kalau percaya sangat pun tak boleh sebenarnya . ☺️ Awak buka lah mana mana video tentang kehamilan ni awak tunjuk dekat suami awak . Sama sama belajar sebab dua dua baru first time nak jadi family ☺️ Doa minta Allah jaga kandungan , sihatkan kandungan . Jangan stress . Diri awak , awak boleh tolak , tak nak pergi berubat . Kalau dia orang berdegil minta family awak sendiri yang bawak . Bukan orang lain . ☺️ biasa doc akan bagi tarikh untuk repeat scan semula .

hmm sy pun tak pasti nak ckp mcm mana. tapi pengalaman sy la kan, sy pernah gugur sekali. bg sy, sy gugur tu takde kena mengena dgn mistik2 ni. dah mmg bukan rezeki. tp sedara belah suami ni katanya pandai ubat org, mintak gambar kononnya nak scan lah kalau sy dgn suami ada masalah sbb susah nak dpt anak. lepas scan tu dia kata sy ni mmg ada gangguan. siap tanya ada lebam2 tak. sy dgr tu mcm kelakar sbb sy mmg takde lebam or rasa aneh2 pun. so sy abaikan je la semua tu. setahun lepas tu elok je sy mengandung balik and dah beranak pun. sy ni nak kata tak percaya tu tidaklah. tp takdelah smpai nak terkesan sgt. gitulah 😅😅

1y ago

selagi xde yg pelik2 ikut je lah😅.. yg kantung kosong tu..myb sbb kecik lg.. pk baik2 insyallah... baby ngn mommy sihat... aamiin