risau tak sedap hati

assalamualaikum smua nak tanya.. sy rasa x selesa kat bahagian ari2.. nk kata sakit tak.. pegi kat bidan dia ckp sy ngandung.. pegi klinik cek xde asik2 kencing kotor je pastu ada kuman itu jala klu pegi pon.. sy priod 4hb/09/2023-7h/09/2023 n 4hb/10/2023-7hb/10/2023 tu pon berketul.. bulan niey belom priod lg la.. tp mmg rasa mcm tegang mcm ada something mcm tu.. ada yg pengalaman tak?? tanda2 pregnant ke eh?? ujian perut alhamdulillah smua oke cuma doctor xbuat scan la.. #seriusnanya #Bismillah_kunfayakun

9 Balas

Nak tau pregnant ke tak, test UPT. Bidan yg ckp you ngandung tu bidan yg berdaftar dengan Lembaga perbidanan ke bidan kampung je sis? Better refer dengan pakar gynae utk check condition sama ada awak mengandung/ masalah hormon/ kencing kotor/ apa2 mslh lain2 sebab diorang lagi pakar. Dr akan buat apa2 test yg perlu (scan, ambil darah, swab dll) Dah jumpa pakar, baru you dah tak tertanya2 and akan rasa lega. Apapun, semoga dipermudahkan urusan

6mo ago

tetap stresss jugak sis.. xdiey test upt negative.. air kencing smua oke dah.. tp bahgian ari2 tetap rasa tegang..

Settle kan kencing kotor tu dulu. Bagi clear kuman. Jaga pemakanan dan gaya hidup sihat. Baru tak resah fikir hamil ke tak. macam klinik swasta kat tempat sya, Sonographer scan buah pinggang, hati, rahim, bladder semua , peranakan. Masa saya kena kencing kotor. Lepas 2 minggu cek lagi, clear dah buah pinggang, bladder pun ok. Cek rahim sekali ,kecut sbb rahim kosong kan.

6mo ago

syukur

Tunggu lagi seminggu & repeat upt. Kalau tak pun boleh pergi clinic swasta untuk amik darah & cek hcg level dalam darah. Ni lagi accurate untuk tengok pregnant atau tak. Sebab kalau scan pun early pregnancy tak nampak pape lagi. Atas 7minggu baru nampak fetus

Check upt je sis utk tau +ve pregnant atau x ..kalau upt +ve bru g klinik utk pengesahan..kalau awl lg scan kdg xnmpk..tvs bru nampak..dr ujian betahcg darah pun lebih tepat boleh tau..Sbb tanda2 tegang or something tu xdpt nk tentukan pregnant or x..

6mo ago

itulah sy stresss.. knp.. tegang bahagia ari2.. xdie test upt kat klinik pon negative.. naik stresss.. air kenxing apa smua oke dah..

sy mula2 preggy mcm tu jg sis..tegang..asal nk berdiri je dh mcm kna tarik..dlm sminggu lbh jg mcm tu.last2 sypg cek..alhmdulillh +pregnant...tp apa2pun bwa cek lah jg tkot nnti benda lain pula....jgn bawa stress sgt sis..

Mmg period 3 hari je ea? Tapi mcm teratur sbb hari yg sama.. kalau pregnant mesti upt dah terang sbb dh delay banyak hari.. cuba pergi klinik lain..

6mo ago

Test urine bukan nk tau kencing kotor ke tak. Nak tau pregnant ke tak……

da bley da tu check upt.. check je la x yah pening2 kepala.. simptom preggy/period sme je.. jgn rely on simptom..

pergi klinik inform nak buat beta hcg. if hcg awak double mean mmg awak tengah pregnant

6mo ago

mean awak tak pregnant tu dear. jangan stress okay. next cycle cuba lagi❤️

puan Iyan, buat senaman kegel secara kerap