Anak masi xreti masuk makanan dalam mulut

Assalamualaikum smua nak tanya. Anak saya umur nak masuk 8 bulan dah lagi 10 hari. Tp masi xreti nak masukkan makanan guna tangan sendiri dlam mulut. Makan pun tak sangat. Tapi asyik hisap jari2 je. Normal ke ye anak nak masuk 8 bulan tak landai lagi masukkan mknan dalam mulut guna tangan sendiri? Risau pula. Sbab slalu tengo anak orng lain smua 6-7 bulan dah pandai capai mknan sumbat dlam mulut.

6 Balas

hari2 bagi finger food. aim nk tangan tuju suap mulut kan? for me bagi buah takpe . pastu hadap je lah comot. mula2 tak masuk mulut tu normal mak.. mcm anak sy mmg dr awal belum makan lagi pandai bawa benda kat tgn masuk mulut, tp masa 6m makanan mmg kena hempap kena baling je. esok ada masuk sikit esok2 tambah lg lusa xnak makan, pastu main lagi, pastu baru makan balik pastu baru makan masuk mulut tp sepah2, now 1½y makan tak sepah dah, tumpah pandai kutip, tempat makan dia tinggal lap je dah kadang2 je kena kutip sisa jatuh

anak sye ble 9 bln bru pndai pegg mknn &suap dlm mlut.. klu x, sblum nie dye cmpak bawah je.. sye ajar dr 7 bln, 9 bln bru pndai.. sabar ye sis..

take time sis .. kerapkan bg finger food, anak sy pun nk msuk 10bulan bru reti mkn sndri .. bg je dia pegang mknn kt tgn dia

Beli snack or buat snacks bagi dia pegang. Byk bagi dia pegang toys dsb.

Normal.. Kerapkan bagi dia makan makanan potongan jejari; buah..

normal.. awallagi