Tambah darah

Assalamualaikum smua . Fiqah nk tnya nie . Fiqah try first ok . Bila Ary ke 7 rse nk mntah mkn bnde nie . Ad ubat lain tak utk tmbh darah 🥺🥺🥺 tk bleh nk tahan tpi syg bila muntah perut kosong nnti . Cian babybu lakkk😭😭😭#ingintahu #pleasehelp #firstbaby #bantusharing #firstmom #seriusnanya

Tambah darah
56 Balas

try makan maltofer .. sy pn xleh trima yg ubat klinik bgi .. da dua kali dia tukar .. frst obimin pastu tkr dia bagi asing2 tapi still sma .. yg boleh accept vitamin je . pastu sy try maltofer kt farmsi yg knyah2 prisa cklat tu n doctr cakap okay je maltofer tu tpi just ada iron ngn folic acid , vtamin xd . so lpas sy mkn maltofer sy mkn skli vitamin yg dctr bagi sbb pil vit kcik je mcm vtamin biase msa sy budak2 dlu mkn .. try la . n try tny pendapat dktr juga 😊😊

sy pon sama sampai sy x makan..last2 g scan kat swasta..dia ckp dpt ubat jenis apa..sy ckp la dpt jenis tu..sy ckp sy pening nak muntah setiap kali mkn.kembung perut.sampai. sy xnk mkn dah x larat nak g keja esok tu..last2 dia suruh bagi tau kk x boleh ngn ubat tu..sbb x sesuai..skrg kk suruh sy mkn yg lain..tpi beli sendiri kat farmasi..jgn suka2 hati ikut org..sbb nurse ckp ada org lain jenis dia kena ambik

saya makan zincofer jugak. saya telan bersama air jus twister orange tu.. tak rasa mual or muntah. minum sebelum tido. esok pagi lancar jer membuang. boleh jugak if nak minum bersama sunquick tanpa gula.. dulu saya amalkan sunquick sekarang malas nak bancuh.. so beli jus orange twister jer

Sy baru 4hari makan zincofer, alhamdulillah takde rasa pape. Tp doc sblm tukar obimin ke zincofer ni dia ada bgtahu, kalau muntah badan tak boleh terima, boleh tukar semula mkn obimin lebihan tu and pulangkan zincofer ni semula kt farmasi kk nti next app.

2y ago

Wajibbbbbbbbb👶🏻

dari start buka buku pink sy mkn zincofer.. dr pesan kalau mual n muntah, boleh tukar waktu.. sy pernah try mkn pagi, mmg rasa mual n nk muntah.. lps tu sy mkn sblm tidur, okay je.. dh takde mual2 n muntah2

2y ago

folic acid skali dgn tambah darah.. biasanya dr akn bg bila hb low atau atas pagar je..

boleh bgtau doktor mintak tukar ubat lain.. Saya 2 kali dah tukar ubat lps bgtau doktor.. kali ke tiga ni baru kena beli sendiri.. mula2 mkn 4 beradik tu.. hb drop.. tukar iberet... drop jugak ... skrg pakar suggest try maltofer tp kena beli sendiri...

2y ago

xde tambah ubat lain.. iberet bg paling tinggi iron.. tp ada org x sesuai.. Saya mkn iberet x naik banyak so doc suggest tukar maltofer pulak.. kenapa izzati nk tukar ubat? x sesuai ke dgn obimin tu?

sya pun kalo mkn komfom muntah baik sblm mkn baik slps makn...so sya mkn maltofer..rase coklat... oh ya sya ade group mumy2 blh share bertnya apa shaja.. khas utk perempuan shaja tau https://chat.whatsapp.com/B9sKzPJ5ZPg1n78vihsNHc jgn lupe kenal kn diri

sy pun dapat ubat macam ni.. sy nk Tanya. kalau dah mkn ubat ni perlu ke kita mkn ubat acid folid.. lepas sy start mkn ubt ni terus sy berhenti mkn acid folid.. sekadar ingin kepastian.. risau jgk sebb first baby.. ke kena ambil acid folid tambahan..

Sebaiknya sis mkan selepas mkn mlm.. Selepas 2 jam makan.. Alhamdulilah.. Sy amalkan mcm tu.. Xpernah lg muntah.. Atau mual... Sbb lepas mkn ubat kita perlu rehat.. Klu makan pagi plus kita kerja.. Mmg akan loya..

obimin pluz ok xde bau.. tp mahal sikit berbanding obimin. vitamin dlm tu pun tggi.. actually bila ada mual dan muntah anykind of medicine pun mmg akn rasa mcm tu.. possible amik waktu mlm slps mkn waktu tidur..