Batuk

Assalamualaikum, sesiapa yg bpengalaman, bntulah sy, tak larat rasenye bile tengah pregnant ni kene batuk2...ape yg sis2 smua buat? ubat batuk ape yg sesuai? Betul ke ubat batuk PROSPAN bagus utk ibu mengandung?

17 Balas

Kalau dah xlarat baik gi jumpa doktor, tapi boleh amalkan halia, lemon+madu.. 3 Slice lemon+halia lepas tu letak air panas dah suam2 tambah pure madu 1 sudu.. Bancuh minum amalkan slalu.. Madu kena Bancuh pakai sudu plastic..

Ehh jgn minum ubat tnpa prescribed by ur doctor sis.. bahaya tu for baby.. sis minum banyk air.. jgn dlu minum yg berais dan makan yg manis2.. lepastu kalau mndi, guna air panas2 sikit.. macm saya. Brkesan..

Sye pi pkar.. Dia sarankan ubat batuk hurix.. Sye mse tu 3 buln lbih kndungan.. Kne btuk kahak..tp dri segi alami.. Sye buang kahak sbyk mungkin.. N minum air lemon.

Masa saya 5bulan dulu batuk sebulan lebih baru baik. Sy minum air masak byk2 lepastu setiap pg and mlm sy mnum air madu. Air suam + madu.

Mase sye batuk2 dulu. Buat air lemon + madu. Bancuh dalam air suam. Lega kejap and dapat lah tidur lena. Try sis, in sha allah mujarab

5y ago

Betul. Sy pun amalkan minum air bancuhan madu + lemon suam. Lps tu byk minum air msk. Alhamdulillah serasi dgn sy

Jumpa doktor. Nnti dia bg ubat yg sesuai selain tu amalkan minum air kosong, limau suam tanpa gula, ais krim vanilla

Last week sy deman/batuk2.. Doc ckp mkn panadol je.. Tpi yg dos 500 tu..

jumpe dokter sebaik nya,sebab pregnant tak boleh minum ubat suke hati.

I pun batuk non stop. malam Susah nak Tidor.

saya batuk selsema jumpa doc doc bagi ubat yang sesuai utk ibu hamil